Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Vooruitblik
A New Wave Of Jazz Festival


Dirk Serries zit nooit stil. Niet alleen participeert hij als musicus in het ene project na het andere, iedere keer weer nieuwe uitdagingen aangaand; hij timmert ook druk aan de weg met zijn label A New Wave Of Jazz en, in het verlengde hiervan, met het organiseren van concerten. Maar niet te snel. Sta even met mij stil bij de naam van dit label. En neem die vooral letterlijk, want dit is wat Serries wil: het oprekken van wat we als jazz beschouwen, geholpen door het feit dat Serries zelf van huis uit geen jazzmuzikant is, al vertoeft hij de laatste jaren wel steeds vaker in de nabijheid van in de wereld van de vrije improvisatie opererende collega's. Maar juist die andere achtergrond van Serries, die van de ambient en de postrock, maakt dit label zo interessant.

Beperkte hij zich aanvankelijk tot zijn eigen muziek, een pas uitgekomen serie nieuwe albums en de line-up van een tweedaags festival in oktober tonen aan waar Serries heen wil: een synthese bereiken tussen hedendaagse gecomponeerde muziek en vrije improvisatie, waarbij hij tevens kiest voor muziek met een sterke gerichtheid op de aard van klank en zonder daarbij het bekende buiten te sluiten. Dat zien we terug in het programma van het festival dat op 18 en 19 oktober plaatsvindt in De Singer, Rijkevorsel.

Met drummer Tom Malmendier werkte Serries eerder samen in een duo, maar met de toevoeging van klarinettist Tom Jackson voegt Serries een ander element toe. Jackson komt uit de wereld van de hedendaagse gecomponeerde muziek en maakt deel uit van ensembles als Apartment House en het British Sinfonietta. Hetzelfde geldt voor een pianist als Dante Boon, die naast componist vooral actief is als uitvoerder van gecomponeerde muziek en voor iemand als componist Antoine Beuger. Boon is verder regelmatig te horen op albums van Beugers Wandelweiser label, waar Serries veel verwantschap mee voelt. Dit label brengt veelal muziek uit die te omschrijven valt als zeer minimalistisch, waarbij geluid een ongeveer even grote rol speelt als stilte en waarin het meer dan in welke ander muziek draait om de kleinste nuances en details. Bij Serries vinden we dit terug in zijn project Tonus, een steeds van samenstelling veranderend collectief dat ook tijdens dit festival zal optreden, maar we komen het ook tegen bij iemand als bassiste/pianiste Martina Verhoeven, die we tijdens dit festival horen in een duoset met de zeer veelzijdige percussionist Kris Verstraten.

Het optreden van saxofonist Colin Webster en gitarist Daniel Thompson zou wel eens een geheel ander aspect van Serries' muzikale universum kunnen gaan uitlichten. Met name Webster kennen we als iemand die de boel regelmatig flink op scherp kan zetten. Iets dat ook wel eens het geval kan worden met het optreden van violist Benedict Taylor en geluidskunstenaar Anton Mobin. Bijzonder zal ook zeker het optreden op zaterdag worden van de Duitse elektronicapionier Asmus Tietchens, die half jaren 70, samen met musici als Dieter Moebius, Conny Plank en Hans-Joachim Roedelius deel uitmaakte van de voorhoede van de elektronische Krautrock. Hier gaat hij aan de slag met Tonus-opnamen, waaraan hij ongetwijfeld een geheel eigen draai zal gaan geven.

A New Wave Of Jazz, inderdaad. Het mag met jazz wellicht niet veel meer te maken hebben, met muziek des te meer. Muziek die ertoe doet, die je stil doet staan en soms naar adem doet happen, muziek ook die gehoord moet worden. De Singer is er door zijn relatief geringe afmetingen en uitstekende akoestiek een prima locatie voor. Dus graag tot 18 oktober, aldaar.

Foto's: Cees van de Ven

Labels: ,

(Ben Taffijn, 5.10.19) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.