Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Schakelen tussen bestaande melodie en gezochte improvisatie

Celano/Badenhorst/Baggiani featuring Wolfert Brederode, vrijdag 27 september 2019, Paradox, Tilburg

Het trio bestaat uit de Argentijnse drummer, componist en producer Marcos Baggiani, de Belgische (bas)klarinetist en tenorsaxofonist Joachim Badenhorst en de Argentijnse gitarist en componist Guillermo Celano. De Argentijnen werken al jaren in Nederland en maken deel uit van de Amsterdamse improvisatie-scene. Dit betekent dat zij voortdurend op zoek zijn naar vernieuwing, spanning en avontuur. Op het North Sea Jazz Festival 2013 is de samenwerking met rietblazer Badenhorst begonnen. Vanaf dat moment vormen de muzikanten een trio.

Vanavond zou de presentatie van het album 'Lili & Marleen' plaatsvinden, verschenen op het progressieve, avant-gardistische Clean Feed-label. Echter, verrassenderwijs is pianist Wolfert Brederode toegevoegd aan het trio. Dit is opmerkelijk, omdat de ECM-artiest bekend staat om zijn lange, lyrisch-melodische verhaallijnen. Tijdens het concert wordt duidelijk dat in deze samenstelling uit een veel breder repertoire wordt geput dan louter uit het voornoemde album. Er worden ook nummers gespeeld van 'Nothing Changes' en 'Erasing Borders' van de oorspronkelijke Celano/Baggiani Group. Dit vergroot de rekbaarheid, opwinding en intensiteit van de muziek. De meeste composities zijn door de groepsleden zelf geschreven, op een enkele uitzondering na (Dmitri Sjostakovitsj en Mischa Mengelberg).

Het amalgaam van stijlen en het overschrijden van genres is karakteristiek voor deze groep musici. Muzikale categorieƫn worden losgelaten en grenzen worden overschreden. Het improviserend gehalte van het intiem, knisperend en vervormend gitaarspel van Celano klinkt al even prachtig als ongrijpbaar. Het spelen met het ritme door versnelling, vertraging en onderbreking, het plaatsen van ritmische accenten en de cadans en dynamiek van Baggiani zijn miraculeus en maatgevend. Meestal onderhuids, maar ook meedogenloos en direct. De beheersing van Badenhorst op zowel klarinet, basklarinet als tenorsax is puik en zijn zeggingskracht op de drie instrumenten is grenzeloos. De vrijheid van Badenhorst bij het gebruik van een verscheidenheid aan klankkleuren is groot. Het biedt hem de mogelijkheid om met gevoel voor intimiteit te kunnen ontroeren, vurig te kunnen accelereren en om schurend naar een apotheose toe te werken. Brederode is een rasimprovisator, die zich prima staande houdt. Zijn bijdragen zijn avontuurlijk en effectvol, maar komen in het muzikaal geheel soms gekunsteld over.

Het handelskenmerk van deze unieke formatie is het schakelen tussen de bestaande melodie en de gezochte improvisatie. Ook het zoeken naar en het vinden van een muzikale balans tussen structuur en schijnbaar onbeperkte, muzikale vrijheden, vol abstractie. De deconstructie van de toegift 'Lili Marleen' is exemplarisch. 'Das Lied eines jungen Soldaten auf der Wacht' heeft net als bij Marlene Dietrich een dramatische lading. Maar het herkenbare thema wordt slechts fragmentarisch beroerd door Badenhorst, Celano en Brederode.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Louis Obbens, 5.10.19) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.