Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd's
Zwerv - 'Music From Any Moment' (Creative Sources, 2018)

Opname: 14 december 2017
Xavier Pamplona Septet - 'Play The' (Casco, 2019)
Opname: 14 december 2017
Zyft - 'Midnight Tea Suite' (Creative Sources, 2019)
Opname: 2 mei 2018
Kuhn Fu - 'Chain The Snake' (Berthold, 2019)
Opname: 14-15 mei 2018

De uit Israël afkomstige basklarinettist Ziv Taubenfeld kwam naar Nederland om bij Michael Moore te studeren, bleef hier hangen en groeide uit tot een gezichtsbepalend lid van de Amsterdamse impro-scene. Een viertal albums van groepen waar hij deel van uitmaakt, laten die veelzijdigheid uitgebreid aan bod komen. Zo is hij leider of lid van groepen als: Full Sun, Bones, Kuhn Fu, Plots, het Xavier Pamplona Ensemble, Zwerv en Zyft. Van een aantal van deze groepen verscheen recent nieuw werk.

Zo bracht Zwerv, onder leiding van gitarist Henk Zwerver vorig jaar het bepalende 'Music From Any Moment' uit. 'Where We Are' vangt aan met stemmige, maar ook heerlijke rommelig aandoende geluiden, waar we naast Zwerver, bassist Raoul van der Weide, drummer George Hadow en pianist Nico Chientaroli in herkennen. Dan horen we hier Taubenfeld doorheen piepen met een geluid dat we niet in eerste instantie met een basklarinet associëren. Maar het wordt nog drukker met het aantreden van trompettist Luis Vicente en trombonist Salvoandrea Lucifora, alsof ze allemaal even willen laten horen dat ze ook meedoen. Vrije improvisatie op het scherpst van de snede. Muzikaal stormen - en wie welk geluid produceert is met geen mogelijkheid te achterhalen - doet het eveneens in 'Duo 3', 'Revolving Entrances' (waarin de drie blazers een vogelvolière lijken te imiteren) en 'The Startup'. Maar het kan ook oneindig subtieler, zo toont 'The Takeover' ons, een stuk met wonderlijke, intieme klanken waaraan de opgave om met zo minimaal mogelijk zo veel mogelijk te bereiken ten grondslag lijkt te liggen, totdat de leden van dit ensemble het genoeg vinden en de onstuimigheid weer toeslaat.

Het Xavier Pamplona Septet heeft Van der Weide als geestelijke vader, verder ook hier Hadow en Taubenfeld, aangevuld met pianiste Marta Warelis en de blazers Michael Moore op klarinet, Alistair Payne op trompet en Giuseppe Doronzo op baritonsax. Live kwamen ze op deze blog eerder aan bod, naar aanleiding van een concert in de PlusEtage. Een paar maanden daarna speelden ze in het Amsterdamse Splendor, waarvan op het album 'Play The' de opnames verschenen. De muziek van dit ensemble is een stuk gestructureerder dan die van Zwerv. Voorbeelden zijn 'Hawkwind' en het begin van het lange 'Ambitious Cyclus', die met hun ritmische structuur zo zouden passen in het circus. Er zit kortom humor in deze muziek. Voor een deel komt dit door de mix van ritmische structuren en pakkende melodieën enerzijds en vrije improvisatie anderzijds. Diezelfde aanpak kenmerkt het werk van pianist Guus Janssen, van wie we op dit album 'Koto A Gogo' horen, naast het inmiddels beroemde 'Jo-Jo Jive' en van cellist Tristan Honsinger, van wie 'Luce Nel Scuro' op het menu staat. Een vereiste bij deze muziek is wel dat musici goed op elkaar ingespeeld zijn, iets dat bij dit septet zeker aan de orde is.

Taubenfeld en Zwerver vormen samen met altvioliste Maya Felixbrodt Zyft. 'Midnight Tea Suite' is hun debuut. De combinatie basklarinet-gitaar-altviool mag dan een niet al te voor de hand liggende zijn, hij blijkt uitstekend te werken. Een onvermoede klankrijkdom krijgen we hier voorgeschoteld in allesbehalve hapklare brokken. Wat dat betreft lijkt de muziek van dit trio wel wat op die van Zwerv, niet zo gek natuurlijk met zowel Zwerver als Taubenfeld in de gelederen. Machtig mooi is Felixbrodts solo op 'And The Curtain Opens', gevolgd door een klinkend moment van Taubenfeld en verderop een krachtige gitaarsolo van Zwerver, die hier de stilte als hulpmiddel inzet. En over klankrijkdom gesproken, luister in ieder geval naar 'Sip, Sip, Sip'.

En dan is er het kwartet Khun Fu, dat net zijn derde album uitbracht: 'Chain The Snake'. Twee leden kwamen we hierboven reeds tegen, basklarinettist Ziv Taubenfeld en drummer George Hadow. Verder bestaat deze band uit de Duitse gitarist Christian Kühn en de Turkse bassist Esat Ekincioglu. Hier horen we weer een totaal andere kant van Taubenfeld. Khun Fu maakt muziek op het snijvlak van jazz en rock, een stijl waar de basklarinet prima bij blijkt te passen. Taubenfeld laat zijn instrument hier flink scheuren en creëert met zijn diepe klank menig spannend moment als onderdeel van dit boeiende kwartet. Lekkere, vlotte nummers maken deze heren, met een stevige groove die zich vastzet in je hoofd. Fascinerend klinkt de uitzondering op de regel: 'Oswaldo’s Waltz', met name vanwege het innemende duet van Kühn en Taubenfeld op een inderdaad walsende bedding van Ekincioglu en Hadow. In het aansluitende 'Gustav Grinch' gaat het echter weer vol gas en stoken Kühn en Taubenfeld, aangedreven door de stomende ritmesectie, het vuur weer hoog op. Blijf nu maar eens stil zitten. In 'Traktus' laten de heren echter andermaal horen ook prima raad te weten met de meer ingetogen klanken en het is vooral Taubenfeld die hier een prachtige klanksculptuur neerzet, voordat hij met de ritmesectie het nummer naar een daverende climax brengt.

Labels:

(Ben Taffijn, 2.10.19) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.