Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
De magie van Trinity

Under The Surface, cd-presentatie 'Trinity', vrijdag 13 september 2019, Paradox, Tilburg

Drie-eenheid Trinity, in de Bijbelse betekenis één God met drie goddelijke entiteiten: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Drummer/percussionist Joost Lijbaart, gitarist Bram Stadhouders en vocalist Sanne Rambags getuigen tijdens dit optreden dat jarenlang gezamenlijk musiceren leidt tot een creatief en een synergetisch samenspel. De stukken op het livealbum 'Trinity' zijn opgenomen tijdens concerten op verschillende podia en festivals. Anders denken en vooral anders durven te musiceren, wars van hokjes. Lef voor het nastreven van vernieuwing en improvisatie is overduidelijk het credo.

In twee lange sets rijgt het trio de nummers van het album naadloos aan elkaar. Bij aanvang spaarzaam, ingetogen en met voldoende aandacht voor het aanbrengen van de noodzakelijke spanningsbogen. De muzikale landschappen dienen zich in vele gedaanten aan en tonen zo nu en dan kenmerken van naderend onheil. Maar opvallend genoeg laat de muzikale ambiance sporen, kleuren en geuren na van hemelse of kosmische allure. De elementen melodie en structuur ontbreken en worden gecompenseerd door empatisch en intuïtief samenspel.

In het tweede deel van het optreden wordt de muziek urgenter en het gevoel voor ritme direct invoelbaar. De elastische, instrumentale en vocale verbuigingen worden afgewisseld met gepaste provocaties en overdonderende apotheosen. De onderlinge interacties blijven ongemeend boeiend. Slechts sporadisch is er ruimte voor kortstondige, individuele vrijheden. Zelden doet de muziek te bombastisch aan.

Bram Stadhouders gebruikt zijn elektrische gitaar voor het aanbrengen van delicate, elektronische soundscapes. Joost Lijbaart creëert ruimte en brengt heimelijke verbindingen aan. Door het gebruik van een rijk arsenaal aan belletjes, gongs, shakers en strijkstokken zorgt hij voor ragfijne, percussieve nuances. Zangeres Sanne Rambags grossiert met haar stem uit een breed scala aan stemmingen, klanken, kreten, oergeluiden en zo nu en dan hanteert zij een tekstgedicht. Superzachte vocalen worden afgewisseld met stevig gearticuleerde voordrachtkunst met impact, direct geadresseerd aan de luisteraar. Er is geen ontkomen aan.

Het optreden is universeel en omarmt getuigenissen en karaktertrekken van muzikale vondsten over de hele wereld. De muziek is rijk vanwege de vrijheid in keuzes, maar de samensmelting van de drie muzikanten leidt, zeker deze avond, tot een goddelijk resultaat.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Op donderdag 26 september speelt Under The Surface in TivoliVredenburg, Utrecht.

Labels:

(Louis Obbens, 22.9.19) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.