Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Mete Erker & Jeroen van Vliet - 'Pluis' (eigen beheer, 2019)

Opname: 6-7 december 2018

Rietblazer Mete Erker en pianist Jeroen van Vliet spelen op de kop af dertig jaar met elkaar samen. Ergens zwerft er nog een demotape rond uit dat jaar. Soms als duo, vaker als onderdeel van uiteenlopende projecten, dikwijls balancerend op de grens tussen jazz en wat we gemakshalve wereldmuziek noemen. Zo brachten ze een hommage aan de Zuid-Afrikaanse trompettist Feya Faku en brachten ze het project 'Near East Up North' met het Asko|Schönberg Ensemble. Tevens vormen ze met violist Oene van Geel en gitarist Anton Goudsmit de formatie Estafest. Maar eind december vorig jaar doken ze weer eens samen de studio in, met als klinkend resultaat 'Pluis'.

De cd is niet voor niets verpakt in een stoffen jasje dat, jawel, pluizig aanvoelt. Behaaglijk, zacht. Zo klinkt het ook in 'Seeker'. Eerst Van Vliet, dan Erker. Bedachtzaam, voorzichtig, weloverwogen. Bijzonder stemmig samenspel, waarbij de twee direct hun visitekaartje afgeven: intens en klaar, maar met een grote emotionele diepgang. Dat moet het zijn waar ze elkaar ooit in vonden en wat hen nog steeds bindt. Het past bij die prachtige foto in het cd-hoesje. Ze zijn bloedbroeders. Verstild klinkt het in 'Rond', de toon van Erker prachtig gepolijst, mooi intens. Die van Van Vliet uitgebalanceerd, op de rand van karig, net genoeg. Prachtige klankkleuren ook op 'Tranquil'. Lange lijnen blaast Erker hier, verfijnd meanderend.

Vrolijk ritmisch klinkt 'Dandelion'. Van Vliets piano wordt percussie, terwijl we Erker, hier op sopraansax, er vrolijk omheen horen dansen. Aanstekelijke muziek. Prachtig melodieus pianospel vinden we ook op 'Stills'. Het is deze wijze van spelen, de diepgang die Van Vliet bereikt met relatief weinig, die hem in 2014 de Buma Boy Edgar Prijs bezorgde. Datzelfde intense spel horen we in 'Toen', inclusief het gevoel voor melancholie dat je bij zo'n stuk verwacht. Koren op de molen van Erker, die hier met een licht gruizige toon prima aansluiting bij vindt. De muziek in 'Flow', dat hierop volgt, past eveneens prima bij de titel. Van Vliets stromende pianospel biedt een prima bedding voor Erker, die hier prachtig doorheen laveert. Het is weer zo'n moment waarop je je gewaar wordt van het perfecte samenspel tussen die twee, na dertig jaar volledig aan elkaar gewaagd. Voor het afsluitende 'Pluis' haalt Erker weer zijn sopraansax tevoorschijn. Nog één keer zo'n wonderlijk transparante melodie, nog één keer die perfecte samenhang. We kunnen er weer even tegen.

Klik hier om dit album te beluisteren.

Estafest treedt op 31 augustus op tijdens de ZomerJazzFietsTour in de schuur van Dekker in Noordhorn. Erker en Van Vliet spelen samen op 13 september in Breda tijdens Dock Fest.

Labels:

(Ben Taffijn, 28.8.19) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.