Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Christoph Erb & Michael Vatcher - 'Yellow Live' (Veto, 2018)

Opname: 28 april 2016

De Zwitserse saxofonist Christoph Erb en de Amerikaans-Nederlandse drummer Michael Vatcher spelen op gezette tijden een duoset. Kijk wat rond op internet en je vindt concerten in De Ruimte, Amsterdam, in 2015 en in Luzern, in april van dit jaar. Een van die concerten, eveneens in Luzern - maar dan in april 2016 - bracht Veto Records, het label van Erb, onlangs uit op cd. Een prima zet, zo ontdekken we al snel.

Het is Vatcher die begint in 'Carotin', het doet denken aan de koeien met hun bellen, een vertrouwd geluid in de Zwitserse bergen. Erb piept er doorheen met aangenaam vibrerende klanken. Vatcher heeft inmiddels zijn koeienbellen vervangen door een breed scala aan percussie-onderdelen en creëert een krachtige onderstroom voor Erbs pittige lijnen op tenorsax. Gaandeweg neemt de muziek in intensiteit steeds verder toe, een maalstroom van klanken, waarin de twee musici laten horen elkaar prima aan te voelen.

Ook 'Xanthophyll' begint met zeer natuurlijk aandoende geluiden. Vatcher strijkt en klopt wat, Erb laat zijn sax piepen, als jonge vogeltjes die zo langzamerhand wel eens wat te eten willen hebben. Maar ook hier duurt de rust niet lang, aan gort geslagen door Vatcher. De klank van Erb klinkt hier echter meer ingetogen en ter afwisseling horen we hem spelen met de lucht.

Bij de start van 'Lutein' vraagt u zich wellicht ook even af wat Erb hier nu toch aan het doen is. Hoe creëert hij dit vreemde vibrerende geluid dat uit de luidsprekers komt golven en dat zo heerlijk contrasteert met Vatchers woeste spel op de achtergrond? Nooit geweten dat je dit kan met een sopraansax. Die klinkt verderop iets normaler, met de nadruk op dat iets. Het lijkt hier nog het meest op een fakir die nodig aan vakantie toe is.

'Zeaxanthin' - wat hebben die twee wonderlijke titels verzameld - begint ritmisch, Vatcher doelgericht achter de drumkit, Erb die de vrije ruimtes opvult met schetterend expressieve klanken. Als het tempo wat daalt, komen we in een wat slomere ritmische fase terecht. Ze geven elkaar duidelijk de ruimte, wisselen elkaar af in een mooie dialoog, cirkelend om het ritme.

Klik hier om dit album te beluisteren.

Michael Vatcher treedt tijdens de ZomerJazzFietsTour op met Joke Lanz op 31 augustus in De Doorrit in Garnwerd.

Labels:

(Ben Taffijn, 30.8.19) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.