Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Een droom die werkelijkheid werd

Joshua Redman Quartet, 21 februari 2019, De Warande, Turnhout

De goed gevulde grote zaal van schouwburg De Warande herbergde ook een flink aantal Nederlanders die de grens waren overgestoken voor dit concert. Redman komt pas in juli naar Nederland voor een concert tijdens North Sea Jazz.

De groep Still Dreaming waarmee hij in de Warande aantrad bestond stuk voor stuk uit absolute toppers. Scott Colley is vooral gekend als bassist bij Herbie Hancock en trompettist Ron Miles leidt succesvol eigen groepen en is tevens een vaste waarde aan de zijde van Bill Frisell. Brian Blade tenslotte is een van de strafste drummers ter wereld. In de jazz maakt hij furore in het kwartet van jazzlegende Wayne Shorter.

Redmans vader Dewey speelde ooit bij Ornette Coleman en startte later het kwartet Old And New Dreams als eerbetoon aan Coleman. Nu neemt Dewey's zoon het stokje over met zijn kwartet Still Dreaming. Joshua Redman kan gezien worden als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de neo-bop. Het kwartet maakt technisch en ritmisch gecompliceerde muziek, die rijk is aan harmonieën, vaak met sterk melodische lijnen die vanuit de emotie gespeeld worden.

Het concert opende met 'It’s Not The Same', waarschijnlijk niet voor niets als opening gekozen. Het maakte duidelijk dat Joshua Redman er wel een heel eigen ding van gemaakt heeft en dat was onmiskenbaar zo. Daarnaast was het een mooi en relatief rustig stuk, waarmee de bandleden lekker konden opwarmen. Tijdens het tweede nummer 'Dewey’s Tune' van vader Redman gingen wel alle registers open en werd meteen stevig gesoleerd door Redman en Miles, terwijl de ijzersterke ritmesectie op virtuoze maar ook subtiele manier zijn bijdrage leverde. Er bleek vooraf niets te veel gezegd: hier stond een topformatie te spelen.

De tenor van Redman en de cornet van Miles vormden een voortreffelijke twee-eenheid die elkaar naadloos aanvulden, balletjes heen en weer speelden en elkaar opjutten. De roem van Colley bleek terecht door zijn creatieve en altijd melodieuze baslijnen, die lekkere extra lagen in de muziek aanbrachten. Dat gold ook voor drummer Blade, die wat mij betreft voortaan door het leven kan als Razor Blade, want hij drumt zo scherp en strak als een scheermes, zonder dominant te worden. Om een idee te krijgen, kijk eens naar deze uitvoering van 'Unanimity', dat ook hier gespeeld werd.

Het album 'Still Dreaming' werd op voortreffelijke wijze ten gehore gebracht en aangevuld met een aantal extra's. En zoals zo vaak, live is het allemaal nog veel beter omdat je het enthousiasme en de passie waarmee het gemaakt wordt ziet en voelt. Het publiek smulde ervan en gaf een staande ovatie die beantwoord werd met een magistrale toegift. Zoals gezegd, het kwartet staat in juli op Norh Sea Jazz. Ik zou zeggen: een aanrader. Het is een droom die werkelijkheid is geworden.

Klik hier voor foto's van dit concert door Johan Pape.

Labels:

(Johan Pape, 3.3.19) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.