Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert / Cd
Teus Nobel Liberty Group live

zaterdag 23 februari 2019, Paradox, Tilburg
Teus Nobel Liberty Group - 'Journey Of Man' (Painted Dog, 2019)
Opname: 17-19 juli 2018

'Journey Of Man', alweer de vierde cd van de bejubelde trompettist Teus Nobel, werd in Paradox gepresenteerd. Deze is het resultaat van de masteropleiding die Nobel cum laude afsloot, na een stevige studie van het werk van de Amerikaanse trompettist Woody Shaw (1944-1989).

Zeven composities zijn op het album 'Journey Of Man' te vinden: drie van Nobel, twee van pianist Alexander van Popta, een van drummer Tuur Moens en 'Actual Proof' van Herbie Hancock, in een arrangement van bassist Jeroen Vierdag. Het titelnummer heeft de cd niet gehaald, maar werd vanavond wel uitgevoerd. Wat mij betreft had het er gewoon op gemogen. Blijkbaar zijn de criteria erg scherp gehanteerd. Het concert werd bijgewoond door de hoogzwangere vrouw van Nobel, die meldde dat de boreling heftig reageerde op het programma. Met de paplepel ingeven in optima forma.

Het concert opende sterk met 'Chasing Reality', met Nobel op een gedempte trompet sterk solerend en improviserend, later even sterk gevolgd door Van Popta op de nieuwe Steinway van Paradox. De ritmesectie legde er krachtige patronen onder. 'Iseo' liet weer een hele andere Nobel horen; hier produceerde hij een heel warm geluid zonder demping. Van Popta soleerde heel sterk in deze spannende compositie met verschillende verrassende wendingen. Moens en Vierdag brachten mooi op elkaar inspelend het stuk naar een einde.

Subtiel zette Van Popta 'My Favorite Vice' in, een prachtige gedragen ballad met Nobel deze keer op flügelhorn, een perfecte keuze hiervoor. Juist in dit stuk valt de passie van het kwartet op, de ruimte die de muzikanten elkaar bieden en hoezeer ze op elkaar weten in te spelen. 'Plastic Battle' begint met een vrij staccato ritme, waarop voortgeborduurd wordt, zodat er langzaam maar zeker een heel mooi klanktapijt uitgerold wordt met alweer sterke solo's van Van Popta en Nobel. Het vrolijke 'Kelewele', met mooi werk van Moens op slagwerk, verwijst naar een Ghanese lekkernij waarvan de trompettist gesmuld heeft. Nu is het een al even smakelijk en vermakelijk muzikaal gerecht geworden met diverse knappe tempowisselingen.

Met mooi slagwerk opende Moens 'Actual Proof', terwijl Vierdag schitterend werk op bas afleverde. Het werd een heel bijzondere uitvoering van Hancocks compositie, die geheel vrij door het kwartet is geïnterpreteerd. Wat mij betreft een heel overtuigende versie die indruk maakt. 'Crush' sluit het album af, een knap uitgevoerde, ietwat hoekige compositie met erg verrassende wendingen die qua timing en frasering mooie staaltjes vereisen van de muzikanten.

Er ligt een prachtige cd, die nog eens duidelijk maakt dat Teus Nobel terecht een stevige eigen plek heeft verworven. Live werd de passie waarmee het gemaakt is zichtbaar en voelbaar. Wie de kans heeft: ga kijken en ga luisteren, je zult verrast worden.

Klik hier voor foto's van dit concert door Johan Pape.

Labels: ,

(Johan Pape, 9.3.19) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.