Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Als twee BMX'ers

Markus Stockhausen & Florian Weber, zaterdag 9 februari 2019, Paviljoen Ongehoorde Muziek, Eindhoven

Muziek en sport zijn twee heel verschillende zaken. Met vergelijkingen tussen de twee begeef je je onherroepelijk op glad ijs, vol plekjes waar je doorheen kunt zakken met een nat pak als loon. En toch kom je er soms niet onderuit. Neem nu het virtuoze optreden dat trompettist Markus Stockhausen en pianist Florian Weber verzorgden in het intieme Paviljoen Ongehoorde Muziek. Het speelde zich af in een grensgebied tussen compositie en improvisatie.

Getweeën stortten de musici zich in een parcours waarvan start en finish vastlagen. Ze hadden globale routes vastgelegd in sfeervolle, romantisch getinte stukken van eigen hand, maar bepaalden ter plekke hoe ver ze daarvan wilden afwijken. Stockhausen gooide versnelling op versnelling, sloeg kronkelpaadjes in, kneep soms radicaal in zijn remmen alsof hij een plots opdoemend obstakel moest omzeilen. Een enkele keer struikelde hij, en glimlachte dan schuldbewust naar teamgenoot Weber, die de muziek met rap hamerende akkoorden voortjoeg.

Weber nam zelf geregeld de kop over in ratelende omspelingen van de melodie, en akkoorden die steeds verder ontspoorden en de muziek in onvermoede richtingen stuurden. Ze leken op twee BMX'ers die zich door een afwisselend landschap repten, door modderige poelen ploegden, in afnemend tempo een heuvel op zwoegden, soms zij aan zij, dan weer in dolle achtervolging. Maar steeds bereikten ze gebroederlijk het eindpunt.

En daar zakt de vergelijking dus prachtig door het ijs. Dat natte pak nemen we op de koop toe.

Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.

Deze recensie verscheen ook in het Eindhovens Dagblad

Labels:

(René van Peer, 3.3.19) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.