Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Michel Meis 4tet - 'Lost in Translation' (Double Moon, 2018)

Opname: oktober-november 2017

Drummer Michel Meis is hier een volstrekt onbekende, iets dat overigens ook geldt voor de drie andere leden van zijn kwartet: trombonist Alisa Klein, pianist Cédric Hanriot en bassist Stephan Goldbach. Meis komt uit Luxemburg en het bij Double Moon verschenen album 'Lost In Translation' is zijn debuut. Alleen al op papier is dit echter een interessant album. Niet alleen zijn kwartetten met een drummer als leider schaars, kiezen voor een trombone als enige blaasinstrument is al helemaal niet voor de hand liggend.

In 'King Kong' vangen Hanriot en Goldbach aan. De eerste met een ritmisch motiefje, de tweede opvallend zangerig. Dan komen Meis en Klein erbij, de laatste lyrisch en met een warme klank. Maar dat is slechts het intro, want al snel kiest het kwartet het ruime sop en getuigen de vier musici van een grote mate van muzikaliteit. Qua stijl sluit het kwartet duidelijk aan bij de Europese mainstream jazztraditie: verhalend, melodieus en allerminst wereldschokkend. Gewoon fijne jazz, met een vleugje melancholie. In het aansluitende 'Desire' bewijst Klein de toegevoegde waarde van de trombone, soepel, intens en met gevoel voor nuance beweegt ze zich hier door de melodie. Let in dit nummer overigens ook op de solo van Hanriot - niet te versmaden - en het stuwende, ritmische spel waar bandleider Meis iedere keer een belangrijke rol in speelt. Bijzonder is ook het fragiele 'Reflection' met de breekbare, ietwat schuchtere klank van Klein in de hoofdrol, verfraaid met de verstilde basaanslagen van Goldbach, een enkel parelend akkoord van Hanriot en zo nu en dan een gerichte roffel van Meis.

Er staan meer van dit soort intieme stukken op dit album. 'In A Dream' valt eronder, hoe kan het ook anders met zo'n titel en 'Heaven' eveneens, waarop we Hanriot overigens horen op een elektrische piano, terwijl Goldbach hier duistere klanken uit zijn contrabas peurt. Afsluiten doen we met het wat meer uptempo 'Morena'. Meis heeft met 'Lost In Translation' een mooi en vooral intiem album afgeleverd, de moeite van het luisteren waard.

Klik hier voor geluidsfragmenten van dit album.

Labels:

(Ben Taffijn, 26.2.19) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.