Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Een wedstrijd op de vierkante millimeter

Jakob Bro Trio ft. Joey Baron & Thomas Morgan, vrijdag 1 februari 2019, Paradox, Tilburg

Ergens in de tweede set kunnen we de conclusie trekken. Dit is de muziek waar ECM Records - waar het laatste album van dit trio, 'Bay Of Rainbows', op uitkwam - het patent op heeft: zeer harmonieus, met een weemoedige ondertoon. Voorspelbaar? Zeker, hier gebeurt niets onverwachts, er klinkt geen onvertogen noot. Maar het is allemaal van een dusdanig hoog niveau dat het voorspelbare de muziek op geen enkele wijze schaadt. Dit trio, gitarist Jakob Bro, bassist Thomas Morgan en drummer Joey Baron, speelt een wedstrijd op de vierkante millimeter en moet het hebben van hun fabelachtige oog voor detail.

Direct aan het begin van 'Gefion', afkomstig van hun eerste album uit 2015, geeft dit trio zijn visitekaartje af. Hier gaat het om triospel. Baron en Morgan zijn allesbehalve de begeleiders van Bro. Integendeel, ze bouwen hier met drie man sterk aan het ingenieuze en poëtische melodische patroon. In 'Mild' en 'Evening Song', beide afkomstig van het laatste album, borduren we hierop voort, met fijnzinnig dubbelspel van Morgan en Bro in 'Mild' en met overtuigend triospel in 'Evening Song'. Mooi hoe Baron hier zijn handen gebruikt om te trommelen en het geluid van de drie musici hier bijna synchroon klinkt. Eveneens prachtig is de zangerige gitaarsolo van Bro verderop in dit nummer.

Een hoogtepunt in de tweede set is 'Heroines', afkomstig van het tweede album van dit trio, 'Streams'. Met name ook weer vanwege het coherente, harmonische triospel en de dwingende ritmiek. Als basis dient het brushesspel van Baron, waar hij verderop ook nog eens groots mee soleert. Maar ook valt hier, zoals eigenlijk in alle stukken, het spel van Morgan op en zijn vermogen om met de bas te klinken als een echte lyricus, wonderschoon.

Op deze verstilde avond zijn er twee uitzonderingen. De eerste is 'Dug', afkomstig van 'Bay Of Rainbows'. Hier zijn Morgan en Baron de begeleiders. Ze leggen een aantrekkelijk ritmisch tapijt neer voor Bro, die hier veel steviger dan in de andere nummers op soleert. Met zijn versterker goed open produceert hij een gruizig rockachtig geluid. En Baron zou Baron niet zijn als hij deze kans om eens stevig uit te halen niet zou benutten. Zo weet hij extra spanning te creëren. Later in de tweede set komt er nog zo'n moment met 'Nordland'. Bro produceert met zijn gitaar iets wat nog het meest weg heeft van een elektronische drone en het is wederom Baron die hier opvalt met zijn gerichte ritmische slagen.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Ben Taffijn, 10.2.19) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.