Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Jazztube
Paul van Kemenade - 'Stranger Than Paranoia' (KEMO, 2018)

Opname: februari/juni 2018

Ter gelegenheid van de 26e editie van het Stranger Than Paranoia-festival bracht Paul van Kemenade een cd uit met dezelfde titel. Behalve dat het een van zijn oudere composities is, is het dus ook de naam van een roemrucht festival dat jaarlijks tussen kerst en oud en nieuw plaatsvindt. En nu dus ook de titel van een plaat. Van Kemenade spreekt op de hoes van een trilogie.

Geheel in de geest van het festival is op de cd ook een groot scala aan muziekstijlen te vinden en, zoals we inmiddels van Van Kemenade gewend zijn, heel bijzondere composities en combinaties. De liefhebbers van het festival komen dus ongetwijfeld aan hun trekken met deze plaat en kunnen hun verlangen naar de volgende editie ermee voeden.

De 9 composities die op de plaat zijn terechtgekomen bieden ruim 45 minuten luisterplezier. Vanzelfsprekend opent de plaat met de titeltrack 'Stranger Than Paranoia'. En meteen worden we verrast door de bijdrage van flamencogitarist Eric Vaarzon Morel. De ijzersterke compositie klinkt hierdoor weer fris en verrassend. Het geeft ook meteen Van Kemenades voorliefde voor bijzondere samenwerkingen aan en zijn neiging om altijd over muzikale grenzen heen kijken. In het muzikale universum van deze saxofonist bestaan geen grenzen en paspoorten, het is een heerlijke melting pot.

'Hymne To Whom It May Concern' is daar ook weer een voorbeeld van. Een gedragen intro leidt uiteindelijk tot fraai a-capella gezang van Capella Pratensis, dat zijn sporen heeft verdiend met het vertolken van renaissanceliederen. Deze niet voor de hand liggende combinatie klinkt echter volledig natuurlijk, bijna vanzelfsprekend en dat is knap. In 'Shout, Shit & Sing', een nog spannendere en avontuurlijkere compositie, keert dit gezelschap nog eens terug. Gestreken bas en de heerlijk lyrisch bespeelde saxofoon maken van het aanvankelijke geschreeuw een door de bas voortgestuwde swing, die de opmaat vormt voor de harmonieën van Capella Pratensis.

Pianist Jasper van 't Hof opent onmiskenbaar de door hem gecomponeerde ballad 'The Way She Looks', die hij samen met Van Kemenade uitvoert. De heren voelen en vullen elkaar prachtig aan. Geen idee wie de she uit de titel is, maar het moet een prachtig schepsel zijn geweest. Na dit rustpunt op de plaat knalt 'Kyle Wins Again' de speakers uit. Heerlijk om de hammondorgels van Hammond Sandwich tekeer te horen gaan terwijl de blazers een eenvoudig thema neerzetten en de slagwerker ook een stevige duit in het zakje doet.

'My Son K.' is dan weer zo'n heerlijk met gevoel geblazen compositie, die begint als ballad, voortreffelijk ondersteund door contrabas en trombone. Het geheel mondt uit in een vrolijke en aanstekelijke melodie, waarop weldadig ritmisch geïmproviseerd wordt. Lekker contrasterend opent 'Empty Heart' met somber stemmende donkere tonen, waartegen een schitterende solo op sax wordt gespeeld. Plotseling wordt ritmisch uit een ander vaatje getapt en beweegt de solerende Van Kemenade mee door extatisch gespeelde tonen uit het hoge register te halen. Het nummer gaat ogenschijnlijk naadloos over in 'The Black Cocketoo'.

Het epische 'Element Dm' sluit de cd mooi af. Een gedragen intro op de Hammonds legt een mooie basis voor prachtige solo's op trompet en sax. Een neiging om te gaan applaudisseren voor een toegift valt moeilijk te onderdrukken.

'Stranger Than Paranoia' is als compositie en als festival al vele malen geroemd. Deze cd sluit hier perfect bij aan. Het geeft een prachtige staalkaart van waar Van Kemenade al jaren met groot succes mee bezig is: het maken van grenzeloos mooie muziek met iedereen die ervoor openstaat. Muziekliefhebbers met dezelfde mentaliteit moeten deze plaat in de kast hebben.

In de Jazztube hierboven kun je kijken naar de videoclip van 'Stranger Than Paranoia'.

Labels: ,

(Johan Pape, 8.2.19) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.