Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Jazztube
Oriol Roca Trio - 'Mar' (El Negocito, 2017)

Opname: 18 februari 2017

De namen van bassist Manolo Cabras en pianist Giovanni Di Domenico verbond ik al langer met boeiende muziek. Toen ik vorig jaar deze 'Mar' hoorde, kwam de naam van drummer Oriol Roca als een ontdekking. Als een mooie herinnering aan 2018 breng ik daarom graag nog even dit fijne schijfje onder de aandacht. Voor vijf van de zeven nummers tekende Roca. Cabras en Di Domenico voegden er elk een aan toe.

Op de hoes staat een foto met zeezicht in blauw en wit. Uit de zee steekt, onder de horizon en donker tegen de einder, iets wat lijkt op de top van een mast of een vuurtoren. Het water rondom is in beweging.

Meer dan van een postkaart heeft de afbeelding wat weg van een kader om aan een muur te hangen. Een werkstuk om de ogen over te laten dwalen en eventueel weg te dromen. Iets vergelijkbaars valt te zeggen over de muziek op deze cd. Je kan je er auditief in onderdompelen en gedurende de meestal rustige nummers genieten van de bewegingen die zich afspelen, of je kan je gedachten laten afdwalen.

Vooral de kunst van het gevoelige pianotrio krijgt hier fijne uitwerkingen. Nummers als opener 'Straight Line' en verderop 'Canço Sense lletra', 'Heart’s Hiccups' en 'Canço De Bressol' schuiven traag verder, terwijl onder het oppervlak heel wat emotie leeft. Je kan je dan rustig mee laten voeren door de delicate zin voor melodie van drie Zuid-Europese muzikanten en misschien wel diep geroerd raken.

Voor mezelf was met de zee als titel de link met een vakantie of een keer uitwaaien aan zee gauw gelegd. Maar dat is maar een invalshoek. Als alternatief voor een ontspannende en verkwikkende strandwandeling kan deze cd tot op zekere hoogte dienst doen, maar je wordt er natuurlijk anders op je zintuigen door aangesproken. Je kan er rust bij vinden en behalve eb is er ook vloed, zoals in de rollende drums van 'In Dyotta'. Ergens tussendoor vind je al speelse prikkels, die heel elegant blijven ('What’s Next?'). Op het eind komt een energieke afsluiter, getiteld 'You’re Not Maurice Chevalier'.

'Mar' rept met geen woord over de betekenissen die de zee voor het Oriol Roca Trio heeft, maar indrukken van harmonie, schittering en diepe banden en verbanden geeft dit album werkelijk heel fijn mee.

In de Jazztube hierboven een liveopname van 'In Dyotta' door het Orial Roca Trio tijdens Mercat de Música Viva de Vic 2017.

Labels: ,

(Danny De Bock, 23.1.19) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.