Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Vooruitblik
Summer Bummer 2018


Ook deze zomer is het op 25 en 26 augustus door Sound In Motion georganiseerde Summer Bummer zonder meer een van de meest intieme en bijzondere zomerfestivals. Twee dagen lang, van vier uur 's middags tot laat in de avond klinken in DE Studio, hartje Antwerpen, de meest bijzondere klanken. Vrije improvisatie, experimentele elektronica en alles wat daarmee samenhangt is wat we hier gepresenteerd krijgen.

Om met die elektronica te beginnen. Kenners watertanden reeds bij de naam Craig Leon. Reeds in 1979 maakte hij, samen met Cassell Webb, 'Nommos', een juweel binnen de analoge elektronische muziek. In 2016 werd het album opnieuw uitgebracht bij het RVNG Intl.-label, onder de titel 'Anthology Of Interplanetary Folk Music Vol. 1'. Op Summer Bummer zal het album live worden uitgevoerd, samen met nieuw werk dat binnenkort uitgebracht gaat worden. Eveneens op zaterdagavond vinden we Philipp Quehenberger. Met zijn opwindende techno zal hij het publiek dansend de eerste dag laten afsluiten. We horen hem overigens ook op zondag, dan samen met drummer Didi Kern. Samen maakten ze het zeer energieke 'LINZ', waarin Kerns snoeiharde roffels op boeiende wijze contrasteren met Quehenbergers elektronische geluidscollages.

Veel bijzondere impro ook op dit festival, vaak in originele en bijzondere bezettingen. Zo kruist op zaterdag tablaspeler Sanskriti Shrestha de degens met drummer Andreas Wildhagen en horen we op zondag The Founder Effect, met de droom line-up van gitarist John Coxon, drummer Steve Noble, pianist Pat Thomas en rietblazer Alan Wilkinson, in combinatie met de van de punkrockformatie Spacemen 3 bekende gitarist Jason Pierce. Eveneens op zondag het wonderlijke trio Bazuinschal, dat bestaat uit trompettist en saxofonist Joe McPhee, saxofoniste Mette Rasmussen en Dennis Tyfus, die middels vocals, tape en objecten zullen zorgen voor aangename verstoringen. Het duo Linpe Fuchs - Gerard Herman, dat op zaterdag zal optreden, hoort zeker ook thuis in het rijtje bijzondere samenwerkingen. Pianiste, violiste en percussioniste Fuchs dus samen met mede alleskunner Herman in wat ongetwijfeld weer een spannende, ingetogen set zal worden.

Pianist Jim Baker, rietblazer Christoph Erb en drummer Frank Rosaly zijn inmiddels geen onbekenden meer voor elkaar. Nog in 2017 verscheen het ook hier besproken, 'Don’t Buy Him A Parrot' en 'Parrots Paradise'. De Zwitser Erb werkt op regelmatige basis samen met musici uit de Chicago-scene, waar Baker en Rosaly toe behoren, al is die laatste inmiddels woonachtig in Amsterdam. Ook M(h)steria, dat eveneens op zaterdag zijn opwachting maakt, is een bestaand trio waarin we Giovanni Di Domenico aantreffen - hier op hammondorgel, bassist Laurens Smet en drummer Jakob Warmenbol. Hun muziek is een heerlijk stomende futuristische mix van kraut-, prog- en jazzrock. En dan is er nog The Attic. Dit Portugese trio met contrabassist Gonçalo Almeida, tenorsaxofonist Rodrigo Amado en drummer Marco Franco maakt op zondag zijn opwachting met één belangrijke wijziging: achter het drumstel vinden we Onno Govaert, bekend van Cactus Truck, het Kaja Draksler Octet en legio andere samenwerkingen.

Maar er is nog meer. Op zaterdag kunnen we genieten van Kreis. Dit Belgische trio, bestaand uit rietblazer Benjamin Hermans, accordeonist Stan Maris en bassist Kobe Boon, creëert een innemende muzikale wereld waarin jazz, folk en klassiek elkaar prachtig aanvullen. Op zondag spelen ook nog pianist Alexander Hawkins, saxofonist Tobias Delius en trompettist Eric Boeren. Ons alle drie wel bekend en muzikaal vuurwerk is dan ook zeker gegarandeerd. Hetzelfde zal gelden voor g a b b r o in extended uitvoering. Dit duo, bestaande uit baritonsaxofonisten Hanne De Backer en Marc De Maeseneer, verraste in 2017 met hun debuutalbum en is inmiddels uitgegroeid tot kwartet, dankzij stemkunstenares Agnes Hvizdalek en bassist Raphael Malfliet. Hier zal het experiment hoogtij vieren.

Koen Vandenhoudt en Christel Kumpen - de organisatoren achter Sound In Motion - hebben het weer voor elkaar, zoveel is wel duidelijk. En of het allemaal niet genoeg is, worden er ook nog gratis te bezoeken films vertoond, is er een platenmarkt en wordt er zeer verantwoord eten geserveerd. Genoeg redenen dus voor een weekend Antwerpen.

Klik hier voor meer informatie over Summer Bummer.

Labels: ,

(Ben Taffijn, 15.8.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.