Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Jazzradio
Joris Roelofs / Han Bennink 'Icarus' (ICP, 2018)

Opname: 9-10 april 2018

Het duurt een paar milliseconden, maar dan weet ik weer waar ik ben. Het is begin 1968 en in sociëteit Novum aan de Verwersdijk in Delft maakt het New Acoustic Swing Duo zijn debuut. De circa vijftig aanwezigen (Willem Breuker kennen ze nog alleen van naam) zijn diep onder de indruk en steken hun enthousiasme niet onder stoelen of barkrukken. Tot diep in de nacht gaat het feest door en wanneer Willem Breuker en Han Bennink lichtelijk licht in het hoofd terugrijden naar het Mokumse ochtendgloren moeten ze hoofdschuddend vaststellen dat de hele doos met hun gloednieuwe I.C.P. 001 is leegverkocht. Tachtig stuks - wat betekent dat niet elke bezoeker er twee heeft afgenomen.

Maar wacht even: speelde Breuker wel zo verfijnd en bedachtzaam als hier op 'Icarus'? Die pompte zich ook op klarinet in het gemeen toch richting rolberoerte? Maar toch: wat hier 'Gustav 1' heet was in '68 'I.C.P. 1 For Maarten Derksen', of ben ik nou gek?

Voor dit duo van (bas)klarinet en drums geldt dus: plus ça change, plus c'est la même chose. Zestig jaar later speelt Bennink een stuk spaarzamer. Niemand hoeft iets te bewijzen. Bass drum, small and large tom toms, street parade drum, snare drum, tabla, banya, vibes pan, hand made rattles, cow and temple bells, Chinese - 7 inch - giant cymbals, scraper, Chinese temple blocks, hi-hat, iron and wooden sticks, voice: het merendeel van zijn assortiment slagwerk staat thuis in de schuur stof te vergaren. Aan een minimaal drumstelletje heeft Han Bennink thans genoeg - soms niet meer dan een snaartrommel en een handdoek.

Met zijn trio (met rietblazer Joachim Badenhorst en pianist Simon Toldam) had hij op de cd 'Atalanta' in 2016 nog bewezen dat het time hoppen hem nog goed afgaat. Die rimpelingen hier van de ouwe explosies van het NASD hebben niks met nostalgie te maken, maar des te meer met meesterschap over de tijd.

Klik hier om te luisteren naar een aflevering van het NTR-radioprogramma 'Kunststof', waarin Han Bennink en Joris Roelofs te gast zijn.

En beluister een track van dit album: 'The Old Wig'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 19.8.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.