Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Jazztube
Colen - 'A Bird’s Eye View' (Sweet Briar Music, 2018)

3-4 januari 2018

Van muziek die geïnspireerd is door het dierenrijk bestaan tal van voorbeelden. Voor een rietblazer is het niet ongewoon om bijzondere aandacht aan de dag te leggen voor de zang van vogels. Saxofonist Ad Colen heeft daar recent een hele cd aan gewijd.

Het album 'A Bird’s-Eye View' hanteert een vogelperspectief voor tien concrete vogelsoorten en eenmaal vormden impressies van kleine vogels die gevoederd worden de inspiratiebron. De tien andere composities zijn tot op zekere hoogte op de zang van vogels zelf geënt. De basis van die nummers ligt dan in het lied van individuele vogels of op vormen van vraag en antwoord. Zo transformeert 'Winterkoning' de pittige, melodieuze zang van het vinnige vogeltje in een krachtige openingstrack. 'Wait For The Woodlark' (boomleeuwerik) combineert chromatische lijnen met lyriek. In 'Hermit' (hermelietlijster) weerklinkt melancholie. Interactie in de vogelzang komt aan bod bij 'Five Jackdaws Having A Chat', naar de groepsgeluiden van kauwen. Het afsluitende stuk 'Midnight Verses' behandelt een nachtelijke discussie tussen uilen.

Het kan verleidelijk zijn om te gaan vergelijken met de originele zang van de gevleugelde dieren in kwestie, maar noodzakelijk is dit niet. Ad Colen wil er met zijn groep vooral een eigen ding mee doen. Meermaals zijn de Fender Rhodes en de Wurlitzer van Mike Roelofs daarbij prominent aanwezig. Aan de ene kant is dat misschien merkwaardig, omdat de muziek wil aansluiten bij het gezichtspunt van vogels. Anderzijds verlevendigt een elektrificerende aanpak juist het voornamelijk akoestische overbrengen van de muzikaliteit van de vogels en hun biotoop.

De composities en improvisaties op dit album zijn vooral van het nette slag, wat de ode aan de schoonheid van de bron van inspiratie ten goede komt. Hier en daar wil het puzzelen wel eens blijven steken in een beetje saaie gekunsteldheid. Op zijn best schuiven prachtige stukjes zo vernuftig in elkaar dat het wonder van de natuur ook schittert in de muziek. 'Push & Shove' is zo'n heerlijk hoogtepunt.

In de Jazztube hierboven vertelt Ad Colen wat meer over de achtergronden van dit project en zie je de muzikanten aan het werk in de studio tijdens de opnamen voor 'A Bird’s Eye View'.

Labels: ,

(Danny De Bock, 8.8.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.