Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Nieuws
Jasper van 't Hof wint Buma Boy Edgar Prijs 2018


De Buma Boy Edgar Prijs, de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek, werd afgelopen vrijdag 29 juni tijdens inJazz in Rotterdam toegekend aan pianist/toetsenist en componist Jasper van 't Hof. Van 't Hof (1947) geniet bekendheid als virtuoos toetsenist en is een van de meest actieve jazzmusici van Europa. Zijn nieuwsgierigheid maakt hem tot toonaangevend vernieuwer in de Europese jazzscene, op (elektrische) piano, synthesizer en ook kerkorgel. Hij beperkt zich niet tot één stroming, maar speelt bebop, freejazz, groove-jazz, jazzrock, fusion, pop en wereldmuziek. Meermaals werd hij door internationale jazztijdschriften uitgeroepen tot beste jazzpianist van Europa. Hij schreef meer dan vijfhonderd composities en bracht bijna tachtig cd's uit.

Op twintigjarige leeftijd brak Van 't Hof internationaal door met de jazzrockgroep Association P.C. van Pierre Courbois. Hij maakte zodanig naam dat hij werd uitgenodigd te spelen met musici als Archie Shepp en het combo Piano Conclave (met onder meer George Grüntz en Keith Jarrett). Met Charlie Mariano richtte hij de groep Pork Pie op, waarmee ze samen met Philip Catherine, Aldo Romano en Jean-François Jenny Clark Europawijd volle zalen trokken. Als pionier verbond hij in de jaren tachtig westerse jazz met Afrikaanse muziek. Met zijn groep Pili Pili had hij decennia lang veel succes en bood hij een podium aan jonge talenten. Zowel solo als in ensembles treedt Jasper van 't Hof nog veelvuldig op in het buitenland en de laatste jaren ook vaker in Nederland.

Van 't Hof wordt door de jury geroemd om het imposante oeuvre dat hij de afgelopen vijftig jaar internationaal geproduceerd heeft, zijn veelzijdigheid in muzikale genres en het feit dat hij zich niet op één muzikale richting laat vastpinnen. Daarnaast wordt verwezen naar zijn open blik en samenwerking met de nieuwe generatie musici en dat hij ondanks zijn enorme staat van dienst daardoor nog steeds met beide benen in de jazzactualiteit staat.

Onderdeel van de Buma Boy Edgar Prijs is een door Van 't Hof zelf samen te stellen concertavond op 6 december 2018 in het Bimhuis in Amsterdam. Dan zal hem ook de prijs, bestaande uit een geldbedrag van € 12.500 en een plastiek van Jan Wolkers, overhandigd worden.

Foto's: Donata van de Ven & Cees van de Ven

Labels: ,

(Donata van de Ven, 3.7.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.