Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Overgeven aan Romperayo

zaterdag 14 juli 2018, VERA, Groningen

Pedro Ojeda, drummer, componist en bandleider van psycho-cumbiagroep Romperayo, is een duivelskunstenaar. Hij moet met een strakke, harde beat muziek en dansers in beweging houden en er tegelijkertijd subtiele versierinkjes en crossrhythms aan toevoegen, zodat het gebodene niet monotoon wordt. We hoorden snelle en wat bedaagdere cumbia's, maar ook ritmen die naar Columbia doorsijpelden of er wellicht altijd al waren: cirkelende patronen zoals die in Guinee door traditionele gitaristen gespeeld worden en Surinaamse kasekobeats. "Lieve Hugo," hoorde ik een buurman verrast mompelen.

De tweede pilaar in deze band is toetsentovenaar Ivan Manuel Toro. Hij vormt in zijn eentje een compleet orkest en is tegelijkertijd de meest soepele en creatieve improvisator van Romperayo. Ik hoefde mijn ogen niet eens te sluiten om me op de kermis van Schijndel anno 1961 terug te vinden. In de Rups, om precies te zijn: die belsignalen en die gillende sirenes wanneer de kap zich over je sloot.

Het bezwerende karakter van de muziek tilde de band en de zaal uit de tijd. Dit was muziek waar je je aan overgaf - of waar je van over moest geven. Het publiek koos voor de eerste optie.

Klik hier voor foto's van dit concert door Marc de Krosse.

Labels:

(Eddy Determeyer, 22.7.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.