Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert / Jazzradio
Concert van een wonderkind

Julian Lage Trio, vrijdag 13 juli 2018, Bimhuis, Amsterdam

Julian Lage wordt als wonderkind getypeerd. Op zijn achtste werd zijn talent al ontdekt en sindsdien is hij zichzelf blijven ontwikkelen. Hij kreeg waardering van Carlos Santana, niet de minste op het instrument, en speelde al met verschillende grootheden. Zo werkt hij regelmatig samen met John Zorn. Onlangs lanceerde hij zijn vijfde album 'Modern Lore', wat zoiets betekent als moderne folklore. Die titel zegt wel iets over het werk van Lage. Hij raakt geïnspireerd door oude country, folk, blues en rock-'n-roll. Maar ook het werk van de Spaanse klassiek gitarist Andrés Segovia is hem dierbaar. Het moderne uit de titel betekent dat Lage geïnspireerd door dit soort oude muziek er nieuwe, moderne, jazzy, maar vooral eigen variaties op maakt. Dat belooft dus wat vanavond.

Wat meteen opvalt als het trio bezig is met het eerste nummer 'The Ramble', is het welhaast kinderlijke speelplezier dat de groep uitstraalt. Bovendien wordt duidelijk dat het drietal niet van plan is de plaat vlekkeloos na te spelen. Nee, hier wordt echt gemusiceerd; men is erg geconcentreerd en op elkaar gericht. We krijgen er een mooi subtiel intro bij en ook bassist Jorge Roeder mag meteen een fraaie solo inbrengen.

'Atlantic Limited' demonstreert nog eens hoe goed Lage uit de voeten kan op zijn Fender Telecaster. Heerlijk helder spel, met soms uiterst subtiele passages, dan weer met een paar felle uithalen of uitgesponnen improvisaties. Hij doet het allemaal en het klinkt geweldig. En altijd weer verbaas je je over het ogenschijnlijke gemak waarmee hem dat lukt. Neem daarbij de al even enthousiaste en begenadigde Roeder en de uiterst geconcentreerd spelende drummer Eric Doob en je hebt een trio dat staat als een huis. In staat om elk nummer, of dat nu van 'Modern Lore' komt of ouder werk is, lekker fris en spontaan te laten klinken.

'Splendor Riot' laat een catchy thema horen, waarna Lage begint te variëren met sterke loopjes, terwijl de bas en drums volgen maar ook duidelijk hun eigen inbreng laten horen. Meteen daarna volgt het oudere 'I’ll Be Seeing You' geopend met een adembenemend subtiel intro gevolgd door een uiterst swingende en jazzy uitwerking. Het demonstreert de veelzijdigheid van Lage. Met een heerlijk uitgesponnen bassolo onderstreept ook Roeder zijn klasse.

Na de pauze wordt gestart met een snelle jazzriff waarin Doob even helemaal los gaat, tot groot enthousiasme van het publiek. Het fantastische 'Rodger The Dodger' krijgt ter plekke een nieuw jasje. In de knappe opbouw van de setlist volgt 'Nocturne' van het oudere album 'Arclight'. Een uiterst gevoelig bluesthema, dat door het trio bijzonder smaakvol, dynamisch en origineel wordt uitgewerkt.

De tweede set wordt in dezelfde lijn doorgezet. Een mooie afwisseling van ouder en nieuw werk. Er is maar een conclusie mogelijk: Julian Lage is van wonderkind doorgegroeid naar een volwassen topmusicus met een duidelijk herkenbare stijl en geluid. Hij heeft een uitstekende ritmesectie meegenomen, die hem versterkt door zelf ook een eigen geluid neer te zetten. En het kind? Dat is er nog steeds, je hoeft alleen maar te kijken naar het speelse plezier waarmee deze heren een concert uitvoeren en tot een belevenis weten te maken.

Het concert is terug te horen via Bimhuis Radio:Klik hier voor foto's van dit concert door Johan Pape.

Labels: ,

(Johan Pape, 23.7.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.