Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Brug van Togo naar Haïti

Togo All Stars, zaterdag 7 juli 2018, VERA, Groningen

Dat was wel even wennen. Na de chilly Afropop en disco hoempa van de deejays van dienst was de muziek van de Togo All Stars een superhete douche. Tijdens de zogeheten Loft-avonden van VERA wordt ingeblikte (of gedownloade) dansmuziek afgewisseld met livebands, die na middernacht het podium beklimmen. In de nacht van 7 op 8 juli lieten de ambassadeurs van Togo de Groningers weten hoe de mens danst. Gezegd moet worden dat het vooral de Groningsen waren die de handschoen oppakten; de Groningers maakten zich veiligheidshalve en zoals gebruikelijk nuttig met het halen van bier en andere belangrijke zaken.

Na een paar minuten ritueel getrommel barstte de highlifemuziek als een tropisch onweder los. Volgens de pr zouden de All Stars ook voodoo en gris-gris in hun performance stoppen. Best mogelijk: je kon je makkelijk in trance laten wiegen. Van de andere kant denk ik niet dat de dansmuziek van Lomé zo afwijkt van wat je in Accra of Lagos tegenkomt.

Opvallend was dat de blazerssectie (trompet en tenorsax) niet, zoals tegenwoordig usance is bij pop- en funkbands, helemaal naar de achtergrond was gemixt. Ook fysiek stonden de blazers in de vuurlinie, zoals dat in de jazz en de rhythm-and-blues altijd al het geval was. Tenminste, wanneer de saxofonist niet bezig was aan een rituele rondegang over het podium, waarbij elke medemuzikant een korte geknielde serenade te beurt viel. Ook opvallend: het claveritme in een aantal nummers. Hé, hebben we hier de connectie tussen Togo en Haïti te pakken? Opvallend, tenslotte, hoe trouwhartig de bezoekers de muzikanten nazongen: "Ank-Yah!" - "Ank-Yah!" Het zal wel iets betekenen in de trant van Hiep Hoera, maar voor hetzelfde geld galmde de zaal iets heel goors over deze en gene schoonmoeder.

Klik hier voor foto's van dit concert door Simone van der Heijden.

Op dinsdag 18 juli spelen de Togo All Stars op het Valkhof Festival in Nijmegen, dat onderdeel uitmaakt van de Vierdaagsefeesten. Aanvang: 21.30 uur. De toegang is gratis.

Labels:

(Eddy Determeyer, 16.7.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.