Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Stanley Clarke Band - 'The Message' (Mackavenue, 2018)


Bassist Stanley Clarke (67 alweer) gaat met zijn tijd mee. Op zijn meest recente album heeft hij zich verzekerd van de medewerking van synthesizersmid Cameron Graves, van de Kamasi Washington-posse, en drummer Mike Mitchell. Die laatste beschouwt Lenny White (Return To Forever) als een van zijn goeroes en heeft ook met Graves gewerkt, wat de cirkel weer aardig rond maakt. Feit is dat Mitchell, die sinds 2013 met Clarke tourt, een stuk strakker en vormvaster speelt dan een aantal van de slagwerkers met wie de bassist in het verdere verleden placht te werken. En, zoals je tegenwoordig van een jazzdrummer mag verwachten, hij is van alle markten thuis. De nummers 'Lost In A World' en 'The Legend Of The Abbas And The Sacred Talisman' lijken min of meer 'echte' jazz. Jazzjazz, zoals bepaalde insiders dat wel noemen.

In het openingsnummer, 'And Ya Know We’re Missing You' horen we nog echo's van de Stanley Clarke zoals we die hebben leren kennen, met zijn gehamerde rockjazz-lijnen. Maar we horen hier ook zeer diepe en machtige basbommen, volgens mij bijproducten van de gevreesde B61-12.

Bij wijze van contragewicht voert Clarke ook het 'Preludium' van Bachs 'Eerste Cello Suite' uit, op akoestische contrabas. Zijn strijkchops heeft hij nog, maar het stuk is niet echt helder opgenomen, het klankbeeld is modderig. Een tikje in dezelfde klassieke richting klinkt het al genoemde 'Lost In A World'; de vocalen van Skyeler Kole en Trevor Wesley, die fraai samensmelten, geven de compositie airplay-potentie.

'Combat Continuum' zal vermoedelijk het snelst gaan vervelen, met Steve Blum die een soort fake news-tekst met sf-elementen reciteert.

Klik hier om fragmenten van dit album te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 25.7.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.