Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
HALA - 'HALA' (Cantina, 2018)


Helene Richter is geen meisje dat je op een gure midwinternacht in een moeras of zo moet tegenkomen. Want hoewel ze heel onschuldig oogt - ze reikt net tot je schouder en heeft zelfs kuiltjes in haar wangen - voert ze altijd wat in haar schildje. Daar kun je vergif op innemen.

En bij Zazel, wat wordt daar in de krochten van Il Sole In Cantina in vredesnaam gebrouwen? Daar zou de Keuringsdienst van Waren eens een kijkje moeten nemen en wat monsters mee moeten nemen. Het nummer 'Skin-Deep' heeft niets van doen met Louie Bellsons feature in de Ellington-band; het is, net als de overige stukken, een eigen compositie. Hier lijkt de chanteuse met hoog opgetrokken knieën door een knekelveld te waden. Je bent toch altijd bang dat een botje knapt. (Om over de schedeltjes maar te zwijgen.) Het beste wat je van 'The Sceaming Nightingale' kunt zeggen is dat de catharsis kortstondig is.

In 'Just A Dream?' is Helene de Alice die door het konijnenhol is verzwolgen. Maar je mag je afvragen of zo'n meiske dat bij voorkeur boven de 10.000 hertz communiceert wel zo onbevangen is. Het is een droom, alles is mogelijk. In de 'Little Ugly Duckling Blues' krijst de kunstenares alsof ze het diertje eigenhandig heeft betoverd.

Met dit album heeft Helene Richter haar eigen magische universum gecreëerd. Compleet met ridderorde. Die ridders zijn Arno Bakker (sousafoon), Leonardo Grimaudo (gitaar) en Aleksandar Skoriç (drums). Een huurlegertje, een uit half Europa samengeraapt zootje. Maar wel onvoorwaardelijke trouw beloofd. In 'Knights In Shining Armour' proberen ze de edelvrouwe eruit te schreeuwen. Da's onbegonnen werk.

Arno Bakker is de belangrijkste solist hier. Hij zet de muziek in glanzende donkere tinten. Een heel enkele keer schiet hij door naar de tromboneregionen, maar voor het overige is het allemaal obscurantisme wat de klok slaat.

Een album voor al uw duistere momenten, zou ik zeggen.

Labels:

(Eddy Determeyer, 5.7.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.