Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Concert
Ramón Valle Trio - 'The Time Is Now' (In + Out, 2018)

Opname: 27/29 september 2017
Ramón Valle Trio live
zaterdag 30 juni 2018, Bimhuis, Amsterdam

De in Cuba geboren pianist Ramón Valle kwam ruim twintig jaar geleden naar Nederland en vestigde zich in Amsterdam. Hij ontwikkelde zich snel als veelzijdig jazzpianist met een volledig eigen geluid en virtuoos spel. Op 30 juni presenteerde hij zijn twaalfde album met de titel 'The Time Is Now' in het Bimhuis. Hij werd vergezeld door Omar Rodriguez Calvo op bas en Jamie Peet op drums. Op het album speelt ook een goede vriend van Ramón mee: Roy Hargrove. Jammer genoeg kon hij niet bij de presentatie aanwezig zijn.

Het programma in het Bimhuis begon met een aantal videofragmenten, waarna Ramóns vrouw Maret de aankondiging van de band deed. Valle kwam op in een feestelijk grijs-wit pak en vertelde dat hij de afwezigheid van Roy zou compenseren op de Roland RD 300 XX, die in een hoek naast de Steinway van het Bimhuis stond opgesteld.

De inspiratie voor 'The Time Is Now' komt van een aantal zaken. Allereerst heeft Ramón Valle geprobeerd met de muzikale voorkeur van zijn kinderen bezig te gaan: Beyoncé, Bruno Mars en Ariane Grande werden genoemd. Zo is op het album ook een bewerking van 'Don't Stop 'Till You Get Enough' (Michael Jackson) te vinden. Daarnaast zijn beide ouders van de pianist in het afgelopen jaar, kort na elkaar overleden. Ook dat is inspiratie geweest voor een aantal nummers. In die zin is dit zijn meest persoonlijke album.

Het concert opende met 'Anything To Make You Smile'. Een heerlijk ritmisch stuk, waarin we meteen konden genieten van zijn virtuositeit. Een lekker vrolijk thema en ritme, al snel gevolgd door een reeks heerlijke improvisaties. Meteen viel op hoe lekker de bassist zijn eigen gang kon gaan. Valle en Calvo spelen ook al ruim twintig jaar samen en dat is te horen. Peet weet zich als nieuweling in het trio voortreffelijk staande te houden.

Een ballad voor zijn moeder volgde: 'Te Extrado (Dancing With My Mother)'. Echt een heel mooi nummer, maar precies hier werd Roy Hargrove wel heel erg gemist. Op het album voegt het sublieme spel van de trompettist zoveel toe, dat het eigenlijk niet gemist kan worden. Hoe bijzonder en knap Valle dit in de combinatie Steinway-Roland ook oploste - met zijn linkerhand de vleugel bespelend en met zijn rechter de Roland.

De band nam het hele album zo door. Het is een werkstuk geworden dat zeer geslaagd is, met originele composities die op verschillende punten de klassieke scholing van de pianist laten zien, zijn Cubaanse roots laten horen en zijn geniale manier van spelen de ruimte geven.

Tot slot de titel: 'The Time Is Now'. Ramón Valle probeert in dit album te verbinden. Met zijn kinderen, met zijn overleden ouders en met muziek van de generaties. Dat doet hij op zijn geheel eigen en virtuoze wijze. Luister naar het album en ontdek zelf dat hij in zijn missie geslaagd is. En de boodschap: je leeft in het hier en nu. Ben je daarvan bewust en laat je niet teveel leiden door rationaliteit, maar meer door gevoel en compassie. Geniet van het moment. En dat is wat je doet als je naar deze muziek luistert.

Klik hier voor foto's van dit concert door Johan Pape.

Zondagavond 15 juli speelt Ramon Valle met zijn trio op het North Sea Jazz Festival.

Labels: ,

(Johan Pape, 11.7.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.