Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Bill Frisell - 'Music IS' (OKeh, 2018)

Opname: 23-27 augustus 2017

Meestergitarist Bill Frisell keek de afgelopen jaren terug op de muziek van zijn jeugd en coverde overbekende melodieƫn op geheel eigen wijze op de albums 'Guitar in The Space Age!', 'When You Wish Upon A Star' en 'Small Town', dat Frisell opnam met bassist Thomas Morgan. Op zijn nieuwe soloalbum 'Music IS' wordt deze lijn doorbroken. We krijgen weer eens een album vol eigen composities op dit eerste solo album in achttien jaar!

Zestien muzikale verhaaltjes schotelt Frisell ons hier voor, gespeeld op diverse gitaren, bas en ukelele en soms gebruikmakend van loops. En al die verhaaltjes verraden de handtekening van Frisell: ze klinken enigszins bedachtzaam, zijn voorzien van een zekere melancholie en nemen je als luisteraar mee op reis. En ja, we benoemden het al eerder: Frisell weet als geen ander in een paar noten een wereld te vangen. Je ziet de pioniers in het aan country refererende 'The Pioneers', geschilderd in zachte aardkleuren, in al hun kwetsbaarheid, maar tevens met hun hoop voor de toekomst, hun optimisme. We horen het gemis in 'Miss You' duidelijk doorklinken in de intiem gespeelde noten, de voorzichtige aanslagen, het zoekende spel. Of neem 'Change In The Air' met die mooie, ietwat slepende melodie. Of 'Thankful' met dat ietwat gruizige geluid en de rauwe randjes.

Door allerhande technische mogelijkheden klinkt dit album op sommige momenten overigens niet als soloalbum. In 'Ron Carter', Frisells hommage aan zijn beroemde basspelende collega, horen we duidelijk een baslijn op de achtergrond, Frisell nr. 1, waar Frisell nr. 2 op soleert. Ook op 'In Line' en 'Rambler' horen we de meerdere stemmen die Frisell met elkaar verweeft. Het verrijkt de stukken op bijzondere wijze en komt de verhalende kracht onmiskenbaar ten goede.

Bij beluistering valt tevens op dat de titel van dit album 'Music IS' niet zo maar is gekozen. Dit is een album waarop de diverse stijlen waarin Frisell zich in de afgelopen decennia heeft bekwaamd op prachtige wijze samenkomen. We horen de invloed van de jazz, maar evengoed invloeden van country, folk en filmmuziek in het pakkende melodische materiaal. Voor Frisell is het allemaal egaal; het is allemaal muziek, levende muziek.

Bill Frisell is live te horen op North Sea Jazz. Vrijdagavond 13 juli treedt hij zowel op met Charles Lloyd, als onderdeel van Charles Lloyd & The Marvels met saxofonist John Surman.

Labels:

(Ben Taffijn, 13.7.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.