Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
John Faxe – 'I Am Awake' (Losen, 2018)

Opname: 10-11 oktober 2017

De thema's van saxofonist Borge-Are Halvorsen hebben een hoog meebromgehalte. Soms lijken ze vluchtig te refereren aan bestaande melodieën, zoals in het geval van 'Unspoken' (Billy Strayhorns 'Passion Flower') en 'Cara' (King Crimsons 'In The Court Of The Crimson King'). Maar ook 'Atlantis', een modaal stuk met een funky tic en 'Lift Off', een intrigerend weefsel met verdichtingen en verdunningen, liggen lekker in het oor. In 'Navigare Necesse Est' steekt pianist Martin Sandvik Gjerde van wal op een in het maanlicht badende spiegelgladde fjord, om halverwege te moeten constateren dat hij misschien toch maar beter een zwemvest mee had kunnen nemen.

Maar spannend, nee, echt spannend worden de avonturen van John Faxe nergens (het kwartet noemde zich naar zijn repetitielokaal in de Norges Musikhogskole). Precisie, ja, precisie is de groep niet vreemd. Logica, ook geen gebrek aan. Ondanks hun beweeglijkheid zullen de muzikanten niet gauw botsen. Maar goed, ook robots leren dat rap.

De revolutie zullen we met John Faxe niet winnen, maar een nachtje genoeglijk gezamenlijk aan de aquavit moet kunnen. En vervolgens zouden ze 'Tajta Jeans', dat funky stukkie, nog eens moeten spelen.

Klik hier om geluidsfragmenten van dit album te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 24.6.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.