Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Jazztube
Tower Of Power - 'Soul Side Of Town' (Artistry, 2018)

Opname: 2012-2017

Ja, alles is lang geleden, pleeg ik wel tegen mijn buddies te zeggen wanneer we in een nostalgische bui zijn, of gewoon een beetje cynisch. Neem zo'n Tower Of Power. Bestaat alweer vijftig jaar. Het moet niet gekker worden. En er is echt niet zo waanzinnig veel veranderd. Misschien is de productie anno 2018 wat slicker dan in de beginjaren. Maar de formule, een mix van James Brown en Blood, Sweat & Tears, met staccato blazers en een ratelend en zwiepende ritmesectie, plus zangkoortjes in hogere sferen, is in wezen onveranderd. Nog altijd speelt de band met de precisie van het spreekwoordelijke Zwitsers uurwerk. En het werkt nog prima: danszalen over de ganse aardkloot blijven volstromen en blijven bonken en bollen van dansvreugde.

Van de andere kant voelt de aanpak van T.O.P. ontegenzeglijk eenvormig en in formules gevangen. De zang is pseudo-extatisch en gedateerd, de solo's blijven beperkt tot essentiƫle licks. Wanneer de blazers en het orgel wat meer lucht krijgen, zoals in 'Butter Fried', breekt gelijk de zon door.

Halen ze de honderd? Dat mag betwijfeld worden; deze opnamen, waarvoor de eerste grondverf reeds in 2012 werd aangebracht, werden geteisterd door de tand des tijds, die ook deze voormalige hippies uit Oakland te pakken kreeg. Pas na een niertransplantatie en twee nieuwe heupen kon 'Soul Side Of Town' onthuld worden.

In de Jazztube hierboven zie je Tower Of Power bij 'Later... with Jools Holland' (BBC) met 'Soul Side Of Town'.

Labels: ,

(Eddy Determeyer, 25.6.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.