Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Echoes Of Swing – 'Travelin’' (ACT, 2018)

Opname: 5-7 september 2017

Vooropgesteld: live is dit nog een stuk aardiger. Wanneer je Echoes Of Swing in een ruimte met een goede akoestiek hoort, bij voorkeur natuurlijk in een stokoude danszaal of dito restaurant, zit je gebeiteld. Meer precies: in Manhattan anno 1940. Want dat is het klankideaal van dit internationale Duitse kwartet. De kleine swingformaties van die tijd en dan met name het John Kirby Sextet. Alleen doen de Echoes het met nog twee instrumenten minder. De combinatie van de oersolide linkerhand van pianist Bernd Lhotzky en de basdrum van Oliver Mewes elimineert alvast de noodzaak van een contrabas. En de slimme permutaties van trompet en altsax verrichten wonderen.

Het dichtst bij The Biggest Little Band In The Land, zoals het Kirby Sextet ook wel werd genoemd, komen de muzikanten in 'Gan Hyem', een compositie van trompettist Colin T. Dawson. Elders ('On A Turquoise Cloud') is Duke Ellington de inspiratie, maar ook Sidney Bechet ('Southern Sunset') en Coleman Hawkins ('Disorder At The Border') hebben bronmateriaal aangeleverd. Lhotzky groef zelfs zo diep dat hij bij Franz Schubert uitkwam. Diens liederencyclus 'Die Schöne Müllerin' leverde 'Wohin?' op.

Misschien nog wel het verbluffendst werkt de transformatie bij de songfestivalhit 'Volare'. Wanneer u het ongeluk heeft gehad reeds in 1958 op de aardkloot rond te wandelen, bent u er mee doodgeslagen. Edoch ziet: Lhotzky dacht diep over elke noot na, verlegde listig wat accentjes, altist Chris Hopkins zette zijn Pete Brown-keeltje op en 'Volare' vloog ondersteboven achterstevoren binnenstebuiten een heel ander tijdruimtecontinuüm in. Domenico Modugno en Dean Martin hadden hand in hand sprakeloos het nakijken.

De pianist is de knapste arrangeur van het stel. 'Cabin In The Sky' begint met trompet en altsax in een soort middeleeuws contrapunt dat in een vriendelijk walsje uitmondt en in 'En Auto' is het 1920 en Zez Confrey wat de klok slaat, toen autorijden nog volop avontuur was. Moeilijk voor te stellen, hè, dat een autoritje ooit echt een sportieve exercitie was.

Klik hier voor een paar geluidsfragmenten van dit album.

Labels:

(Eddy Determeyer, 28.6.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.