Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Ragfijn maar stevig

Daniel Juárez Trio, zaterdag 28 april 2018, Atelier Il Sole in Cantina, Groningen

Dat ragfijn spel en liedjes vol 'lucht' een stevige aanpak annex output niet in de weg hoeven te zitten, bewees het trio van tenorist Daniel Juárez zaterdagnacht in de Cantina. De leider en componist beschikt over een warm, vol en bij tijden breathy geluid, een ouderwetse sound die aan helden als Gene Ammons en Hank Mobley refereert. Die sound is een sterk punt dat hij nog verder uit kan bouwen. Ook zijn composities stralen een ouderwets soort degelijkheid uit. Na een zorgvuldig vormgegeven serie roffels van drummer Quique Ramirez klonk het openingsnummer 'Flowing Inside Dreams' als een obscure jaren-veertig ballad, gevonden op een losgescheurde vergeelde en beduimelde pagina uit een proefdruk van het Great American Songbook. Dat idee had je bij dit optreden vaker: hee, is dit geen variant op... vul maar in.

Dat Juárez zich had verzekerd van de diensten van wat vermoedelijk het sterkste ritmeteam van Noord-Nederland genoemd mag worden, hielp in niet geringe mate. In het nummer 'Russy’s Land' luisterden en reageerden bassist (Andrea Caruso) en drummer dermate geconcentreerd naar en op elkaar, dat hun instrumenten leken te versmelten tot een nog niet eerder waargenomen contraptie. Een soort entiteit begiftigd met Artificial Intelligence van het aangename soort. Caruso is uitermate vormvast. In dit gezelschap kon je hem zelfs regelmatig betrappen op een zekere mate van verlicht despotisme. Hij was met andere woorden een uitermate belangrijk fundament van dit orkest. Wat een zekere elegantie overigens niet in de weg stond.
Bij Ramirez hoef je maar op een knopje te drukken of hij zit alweer in een nieuwe groove. Zijn trommels had hij zo gestemd dat ze in de kleine ruimte optimaal klonken. Subtiele dynamiek, weet hij, werkt effectiever dan knalhard bonken.

Dat het Daniel Juarez Trio in de smaak viel bleek uit het applaus na de solo's. In bepaalde Groninger kringen is dat allerminst gebruikelijk.

Foto: Luis Peña

Labels:

(Eddy Determeyer, 6.5.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.