Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Een mooi afscheidsfeestje!

Grandmothers Of Invention 'Farewell Tour', vrijdag 27 april 2018, Paradox, Tilburg

Er moesten tafels en stoelen uit Paradox om alle liefhebbers de kans te geven aanwezig te zijn bij dit waarschijnlijk laatste concert van de groep in deze samenstelling. Saxofonist Bunk Gardner (bijna 85), toetsenist Don Preston (85), percussionist Ed Mann (64) en drummer Christopher Garcia (?) serveren al een flinke tijd de muzikale erfenis van Frank Zappa uit. Nu dus in Paradox, waar ze al een keer eerder te gast waren.

In blauwe glitterjasjes besteeg het gezelschap het podium. Al snel verdween Ed Mann alweer om nog een aantal sticks te gaan halen in de kleedkamer. Bunk Gardner vulde de tijd met de volgende bekentenis: "I am ready to play my ass off". Het concert wordt geopend met een doowopnummer, waarschijnlijk afkomstig van de lp 'Robin And The Jets' uit 1968. Daarna verdween Christopher Garcia achter zijn drumstel en grotendeels uit het zicht. Verder was hij gedurende het hele concert wel luid en duidelijk aanwezig als betrouwbare ritmische motor die geen moeite had met tempowisselingen en complexe composities. Ook nam hij regelmatig even krachtig de zangpartij voor zijn rekening. Daarin klonken de senioren in het gezelschap wel een beetje broos, terwijl ze als instrumentalist nog steeds hun mannetje staan. De typerende hoge koortjes kwamen toch nog behoorlijk over.

Dat de heren er nog steeds zin in hebben werd snel duidelijk. Volgens Gardner is daar een simpele verklaring voor: "We have reached a stage in which we only play what we like".

Een groot aantal Zappa-klassiekers kwam in behoorlijk tempo voorbij: 'Dog Breath', 'Suzy Cream-Cheese', 'Free Energy' en nog een flink aantal andere stukken. Een aardig overzicht van de diversiteit en soms ook absurditeit van het oeuvre van Zappa. Onderweg waren er diverse solo's van Gardner op tenorsax en dwarsfluit, die met een bewonderenswaardig krachtig geluid liet horen dat zijn leeftijd nog geen vat op hem gekregen heeft. Don Preston had er ook duidelijk lol in en presenteerde de set. Een enkele keer ook met een bijzonder grappige op rijm gezette dialoog met Gardner. De twee blijken al een leven lang beste vrienden te zijn. Mann leverde op zijn elektronische xylofoon een belangrijke bijdrage aan de typische Zappa-sound en schitterde een aantal keren met een geweldige solo.

Het concert eindigde toepasselijk met een melancholische blues, waarna de toegift 'Brown Shoes Don’t Make It' het gezelschap een langdurige staande ovatie opleverde. Kortom, het was een heerlijk Zappa-avondje, waarbij het overigens wel jammer was dat er geen gitarist was meegekomen om het instrument van de oude meester zelf te bespelen. Ik hoop dat de heren erin slagen om de erfenis over te dragen aan grand children of invention die het repertoire levend kunnen houden.

Klik hier voor foto's van dit concert door Johan Pape.

Labels:

(Johan Pape, 2.5.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.