Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
De sprookjes van Moeder Helene

HALA, zaterdag 26 mei 2018, Atelier Il Sole in Cantina, Groningen

Helene Richter leeft in een heel persoonlijk universum. Misschien doen we dat allemaal op onze eigen manier, maar zij is het die dat heelal tot klinken brengt, bij voorkeur in een donkere spelonk als de Cantina. Het heeft iets sprookjesachtigs, haar tour de chant. Zoals we weten zijn sprookjes niet zelden moorddadig van aard. Richters zang kan uit het elfenrijk komen, maar kan inderdaad ook iets sinisters uitstralen. Dan is ze eerder de boze stiefmoeder. Haar op zich kleine stem weet ze elektronisch te vervormen en te vergroten en van galm te voorzien, zodat het lijkt of er een compleet eskader doodzieke vliegende honden om je kanis cirkelt. Deze klankwereld is nog niet door National Geographic ontdekt, laat staan in kaart gebracht.

Op zich zijn de liedjes van de Duitse Nederlandse weinig pretentieus: soms niet veel meer dan een herhaalde frase op een dwingende groove. De belangrijkste groovemeister is hier tubaspeler Arno Bakker. Diens sonore bijdragen contrasteerden prettig met de ijle vocalen en de gitaaracrobatiek van Leonardo Grimaudo. Soms is het zingen zo bescheiden dat het resultaat nauwelijks een liedje genoemd kan worden. Maar het blijft wel altijd muziek. Ook als de betekenis van een tekst in het geweld van de band verdrinkt, houden we een vierde instrument over.

Intussen konden we ook vaststellen dat er tussen de bovenrand van de tuba en het plafond hele vreemde Vanderwaals-achtige krachten werkzaam moesten zijn. Regelmatig suisde het instrument op luttele nanometers langs de zoldering, maar tot een daadwerkelijk treffen kwam het niet. Bakker eindigde met evenveel tanden als waarmee hij begon.

Foto: Jethro Bijleveld

Labels:

(Eddy Determeyer, 29.5.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.