Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Llop - 'J, Imp' (El Negocito, 2017)


De musici achter Llop zijn inmiddels geen onbekenden meer binnen de jazzwereld en de projecten waaraan zij deelnemen kwamen hier ook reeds voorbij. Saxofonist Erik Bogaerts kennen we bijvoorbeeld van Mephiti, gitarist Benjamin Sauzereau onder meer van Les Chroniques De L'Inutile en samen met drummer Jens Bouttery van het Jens Maurits Orchestra. In 2014 brachten zij als trio 'Lampke' uit, waarna ze bassist Brice Soniano, die we onder andere kennen van zijn samenwerking met Harmen Fraanje en Magic Malik, ontmoetten en hem deelgenoot maakten van het bondgenootschap. De samenwerking beviel en vorig jaar verscheen 'J, Imp'.

Het album werd opgenomen in een klein kerkje in Harlösa, Zweden, dezelfde plek als waar in 2015 het trio en Soniano elkaar leerden kennen. Die plek is het vermelden waard, aangezien dat kerkje daar in Zweden in de muziek is gekropen. Beluister het onbestemde geluid van 'Seagal' en u begrijpt wel waar we heen willen. Maar dit stuk doet ons ook zeker denken aan het werk van Sauzereau en Bouttery, zoals we dat hier reeds eerder tegenkwamen, bijvoorbeeld het uit 2016 stammende 'They Do It For A Reason' van het Jens Maurits Orchestra, het is muziek op de grens van jazz, rock en elektronica. 'Älskling' is dan weer opvallend ingetogen, de Zweedse leegte verklankend. Bogaerts snijdt hier voorzichtig door Sauzereau's gitaarklanken.

Bouttery, zo wisten we reeds, kan ook zingen, getuige zijn compositie 'Il Pleut', dat nog het meest wegheeft van een Franse chanson en zo de veelzijdigheid van dit kwartet tot het maximale oprekt. Met 'Kalmpjes' - wat een heerlijke titel - zitten we weer in die Zweedse bossen, waar zo te horen het titelstuk 'J, Imp' zich eveneens afspeelt. Ook hier valt weer de zoetgevooisde toon, met een wat ijle nasmaak, van Bogaerts op, evenals het soepele spel van Sauzereau en de warme klanken van Soniano. Die laatste horen we overigens uitgebreid met ritmisch spel in 'Washandje' en in de weer met de strijkstok in 'Après Un Long Moment De Mutisme, Oscar Retrouve L’Usage De La Parole' en ook hier valt weer zijn warme, zonnige spel op.

Beluister hier een vijftal tracks van dit album.

Labels:

(Ben Taffijn, 3.5.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.