Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Een uitverkocht muzikaal feestje

Mathias Eick Quintet, vrijdag 6 april 2018, Paradox, Tilburg

De vorige ECM-release van Mathias Eick, 'Midwest', dateert al weer van 2015. Destijds haalde de trompettist zijn inspiratie uit de emigratie van Noren naar het hart van Amerika. Op het album 'Ravensburg' vertrouwt hij zijn persoonlijke jeugdervaringen toe aan een nieuwe muzikale creatie. Zoals de titels van de nummers suggereren vormen familie, vrienden en andere hechte relaties het uitgangspunt. De plaat is genoemd naar de Duitse woonplaats van zijn grootmoeder. Eick heeft, in vergelijking met 'Midwest', de instrumentatie intact gelaten. Maar de persoonlijke bezetting is gedeeltelijk gewijzigd. 'Ravensburg' is zijn vierde release voor het ECM-label.

Mathias Eick bijt niet van zich af door snel, hoog of virtuoos solowerk. De trompettist heeft wel een zeer karakteristiek geluid. Hij betovert het publiek met zijn zuivere en fluwelen trompetstijl. De lichte en warme nagalm uit de hoorn zorgt voor extra sensitieve en muzikale penseelstreken. De originele, zelfgeschreven composities zijn met de gebruikelijke discipline overgedragen aan de plaat. Het overwegend milde karakter van het album wordt live van veel meer dynamiek voorzien.

De betoverende, altijd aanwezige, onderliggende groove wordt gecreëerd door slagwerker Torstein Lofthus en bassist Audin Erlien. Regelmatig wordt de basgitaar toegevoegd als aanvullend melodie-instrument. De harmonische uitwisselingen tussen de trompet van Eick en de viool van Håkon Aase vormen een ander handelsmerk van het kwintet. De toegankelijkheid wordt vergroot doordat de kortdurende improvisaties sterk samenhangen met of in het verlengde liggen van de melodie. Andreas Ulvo draagt met miniatuurtjes op de piano en een enkele, uitgebreide solo bij aan de vervolmaking van het muzikale concept.

Tijdens twee bekoorlijke sets staat de muziek van 'Ravensburg' centraal op de playlist in Paradox. Daarnaast worden twee stukken van het debuutalbum 'The Door' en een stuk van 'Skala' gespeeld. De composities die langskomen dragen titels als 'Children', 'Friends', 'Parents', 'Girlfriend', 'For My Grandmothers' en het titelstuk 'Ravensburg'. Onder toevoeging van de stem van Mathias Eick creëert het kwintet sferen of emoties die passen bij de titels. Vanwege het universele karakter zal iedereen in Paradox zal deze emoties herkend hebben. 'Sehnsucht' is misschien wel de meest krachtige, overkoepelende omschrijving die aan het optreden valt te geven. Het publiek laat zich comfortabel meevoeren in deze niet aflatende warme en herkenbare muzikale flow, voorzien van natuurlijke breaks en passende versnellingen.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Louis Obbens, 17.4.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.