Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Dampend samenspel

STUFF., woensdag 28 maart 2018, 013 op Locatie, Paradox, Tilburg

'013 op Locatie' is een samenwerking van Paradox en het poppodium 013. De laatste jaren maakt het poppodium gebruik van kleinere zalen om interessante programmering bij een beperkt publiek uit te proberen. Dat dit een rekbaar begrip is blijkt maar weer, omdat STUFF. al furore heeft gemaakt op vele festivals als Into The Great Wide Open, Eurosonic Noorderslag, North Sea Jazz Festival, Jazz Middelheim, Lowlands en Jazz in Duketown. Nadat zij België hebben veroverd, is de status en de populariteit van STUFF. enorm gestegen. Het podium wordt door de compacte opstelling nog intiemer en de zeer beperkte zaalverlichting maakt alleen de contouren van de muzikanten en het instrumentarium zichtbaar. Af en toe worden de muzikanten letterlijk in de spotlights gezet. Alle ingrediënten lijken aanwezig voor een opzwepend optreden, waarin 'Old Dreams New Planets', de opvolger van hun fenomenale debuutalbum, voor het voetlicht wordt gebracht.

De jeugdige formatie bestaande uit Lander Gyselinck (drums), Dries Laheye (bas), Mixmonster Menno (draaitafels, samples), Joris Caluwaerts (keyboards) en Andrew Claes (EWI) heeft, ook tijdens dit concert, een schare jonge fans bereikt. De gebruikelijke stoelen en tafels, zoals gebruikelijk bij verfijnde jazz en impro, zijn grotendeels achterwege gebleven. De muziek is immers dansbaar, groovy en explosief. In een ware jamsessie dendert de muzikale high speed train niet langer dan 75 minuten door.

STUFF. speelt in Paradox de muziek van 'Old Dreams New Planets'. De tijdelijke rustmomenten en verfijnde elektronica, die op de plaat nog wel aanwezig zijn, blijven uit. Het negeren van seinen en het nemen van onverwachte wissels past volledig in de muzikale opvatting van de vrije geesten van deze band. Het is prijzenswaardig dat de muziek wordt voorzien van eigen commentaar en een live-smoel krijgt. De intense melange van vleugjes jazz, hiphop, elektronica en samples is overdonderend, donker en soms onheilspellend. Essentieel is de psychedelische groove onder aanvoering van de hels drummende Lander Gyselinck.

Het zijn niet de individuele improvisaties die je op doen veren. Het opgewonden samenspel en de hoogstaande avant-garde fusion slaan vanavond de klok. Begeesterende spelvreugde en ontembare jeugdigheid laten deze mix culmineren tot een optimale geluidsorgie. De ene apotheose volgt op de andere. Het is vaak diffuus wie of wat de bron vormt van de voortspruitende instrumentale golven. De muziek heeft ballen en is genre-overstijgend. Ruimte voor contemplatie is volstrekt geen issue. De muziek kort maar hevig over je heen laten razen is het enige dat overblijft!

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Louis Obbens, 2.4.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.