Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Alexander Hawkins - Elaine Mitchener Quartet - 'UpRoot' (Intakt, 2017)

Opname: 19-20 april 2017

Het mooie aan 'UpRoot', het nieuwe album van het Alexander Hawkins - Elaine Mitchener Quartet is de wijze waarop de vier musici met elkaar samenwerken. We hebben hier geen trio dat de zangeres, Elaine Mitchener, ondersteunt, maar - het zit al in de naam van dit gezelschap besloten - een kwartet dat uit vier volwaardige musici bestaat, waarbij ieder individueel lid optimaal aan bod komt. Het blijkt uit de eigen stukken en uit de paar covers die dit album bevat. Het album begint met 'Why Is Love Such A Funny Thing' van Patty Waters nog redelijk traditioneel, al klinkt het percussiespel van Stephen Davis hier redelijk pregnant. In 'The Miracle - You' van Jeanne Lee gooit het kwartet aansluitend alle kaarten op tafel. Bassist Neil Charles mag met omtrekkende bewegingen beginnen, waarna Mitchener aansluit met geluiden die het midden houden tussen zang en een imitatie van de bas. Op de achtergrond strooien Davis en pianist Alexander Hawkins intussen met losse noten. Gaandeweg zet Hawkins de structuur neer en sluit MItchener aan in een fragiel geheel, dat continue blijft balanceren op de rand van tonaal en atonaal.

In 'UpRoot', een compositie van Hawkins, is een grote rol weggelegd voor het duo Hawkins-Davis en klinkt de piano dienovereenkomstig percussief. Samen bouwen ze een verslavend ritme. Mitchener zingt hier de eerste vier minuten vrijwel geen normale noot, maar presenteert zichzelf in eerste plaats als stemkunstenaar. Pas in de tweede helft horen we de tekst van Lyn Heijnian, een fragment uit het boek Saga/Circus. Die stemkunst van Mitchener is overigens beslist een van de bijzonderheden van dit kwartet, met recht een vierde instrument.

Neem het begin van 'If You Say So', waarin het "papapapa" prachtig combineert met Hawkins' pianospel en Davis' percussie, terwijl Charles hier op de achtergrond voor een pompend ritme zorgt. Of neem het langste stuk van dit album, 'OM-SE - Environment Music' waarin we allereerst Mitchell, Charles en Davis om elkaar heen horen dansen, waarna Mitchener op louter 'OM-SE' een soort van opera aria afsteekt. Begeleid door een staccato spelende Hawkins, waarna we hem met Charles en Davis horen in vurig triospel. Ook Davis excelleert hier in een melodieuze, maar tevens weerbarstige bassolo als overgang naar het tweede deel 'Environment Music', waarin we Mitchener weer eens met een tekst aan de gang horen, doorsneden met Hawkins' heldere klanken.

Een heel andere kant van het kwartet horen we in het korte 'Blasé' van Archie Shepp. Hawkins heeft zijn piano geprepareerd, die hierdoor klinkt als een xylofoon, terwijl Mitchener de tekst meer uitspreekt dan zingt. Een extra verrassing op dit bijzondere album.

Klik hier om twee tracks van dit album te beluisteren: 'Why Is Love Such A Funny Thing' en 'The Miracle - You'.

Labels:

(Ben Taffijn, 5.4.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.