Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Something different!

Jure Pukl Doubtless feat. Melissa Aldana, Joe Sanders & Gregory Hutchinson, vrijdag 23 februari 2018, Bimhuis, Amsterdam

Jure Pukl is een relatief onbekende blazer, bekroond met de hoogste nationale prijs voor kunst in Slovenië. Hij is een van de meest creatieve saxofonisten van zijn land. Pukl heeft een universitaire graad behaald in het buitenland, is klassiek geschoold en heeft daarna jazzsaxofoon gestudeerd in Wenen en aan het conservatorium in Den Haag. Hij heeft creatieve impulsen gehad van zijn mentoren Joe Lovano en George Garzone. De saxofonist heeft gespeeld met Branford Marsalis, Dave Liebman, Esperanza Spalding, Vijay Iyer en Jeff 'Tain' Watts, naast de uitvoering van zijn eigen projecten. Op het nieuwe album, uitgebracht op Inner Circle, speelt Pukl samen met saxofoniste Melissa Aldana (tevens zijn levenspartner), Gregory Hutchinson op drums en Joe Sanders op contrabas. Zij zijn ook van de partij in het Bimhuis.

Tenorsaxofonist Jure Pukl promoot in het Bimhuis de release van zijn nieuwe productie 'Doubtless'. De groep creëert een samenspel van moderne, warme jazz met flarden van avant-garde en speelse free jazz. Het bindend element is de spelvreugde. De muzikale synergie tussen Pukl en Aldana vormt de muzikale grondslag waarop de improvisaties worden uitgewerkt. Melissa Aldana, Chileense van afkomst, heeft in 2013, als eerste vrouwelijke Zuid-Amerikaanse artiest en 24 jaar oud, de Thelonious Monk International Jazz Competition in de wacht gesleept.

Beide saxofonisten hebben een eigen stijl ontwikkeld. Aldana speelt, niet los van traditie, met veel vrijheid en een rationele benadering, die het mogelijk maakt de improvisaties op een logische wijze te volgen. Ze speelt bewonderenswaardig en overdenkend, zacht en bijna vibratieloos, op de Selmer Mark VI-tenorsaxofoon waarop ook haar grootvader heeft gespeeld. De Sloveense saxofonist speelt met het hart; spontaan en risicovol laat hij zijn emotionele maalstroom de vrije loop. Bij het begin of einde van elk stuk smelten de saxofoons gepassioneerd samen. Ondanks de primaire focus op de betekenisvolle interacties tussen de saxofonisten laten zij voldoende ruimte aan solo's van de uitgebalanceerd klinkende ritmesectie.

Gezien de connectie met de Nederlandse jazzscene is een aantal gastspelers uitgenodigd om het laatste deel van het optreden luister bij te zetten. Pianiste Kaja Draksler, landgenote van Pukl, speelt aanvankelijk in duovorm een delicaat klassiek aandoende compositie. De latere toevoeging van contrabassist Joe Sanders, drummer Gregory Hutcherson en saxofoniste Aldana gaat niet ten koste van de sentimentele broosheid, maar kantelt de muziek van folkjazz naar free jazz. Het laatste stuk vormt een meer dan spetterend einde van de avond. De vier saxofonisten (inclusief Tineke Postma en Ben van Gelder) tonen nog eenmaal langdurig en vol passie de solistische grondhouding die in elke jazzmuzikant schuilt.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Louis Obbens, 9.3.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.