Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Mensen en machines

Bugge Wesseltoft-Christian Prommer, vrijdag 24 februari 2018, Grand Theatre, Groningen /
Leonardo Grimaudo, Esat Ekincioglu & Aleks Skoric, zaterdag 25 februari 2018, Atelier Il Sole in Cantina, Groningen


Sinds het faillissement van het Grand Theatre in 2015 en de overname door de Dienst Stadsschouwburg-Oosterpoort heeft het aanbod van hedendaagse improvisatiemuziek plaats moeten maken voor theater- en dansvoorstellingen. Maar heel nu en dan kun je met een licht gevoel van vervreemding de drempel overstappen voor een portie actuele muziek. Het optreden van het duo Bugge Wesselfoft-Christian Prommer was het resultaat van een samenwerking tussen het Grand en Poppodium Simplon. Inderdaad heeft de "neo jazzrock-rave" (Prommer) evenveel pop- als elektro- en impro-elementen.

De opening, een op Keith Jarrett geïnspireerde ballad op de staande (!) piano - maar dan stevig versterkt en wat funkier - had nog een min of meer orthodox karakter. Doch al snel deed de elektronica haar intrede, om niet meer weg te gaan. Toetsenspeler en drummer induceerden loops en blieps, waarbij de Fender Rhodes een synthesizer werd en de Prophet-sequenzer een dronemachine. Een belangrijk kenmerk was de voortdurende wisselwerking tussen de mens en zijn apparaten.

Tussen de golvende elektronische velden doken altijd weer melodietjes op. Maar ondanks alle technische mogelijkheden en het strakke, functionele, maar niet bijster inventieve drummen sloop gaandeweg een zekere eenvormigheid binnen. Soms kreeg je zelfs de indruk dat de ware Wesseltoft zich schuilhield achter al die loop-netwerken.

Een heel wat interessantere proeve van fusie tussen impro en elektro kon je daags daarna in Atelier Il Sole in Cantina ondergaan. Daar bouwden de maestri Leonardo Grimaudo, Esat Ekincioglu en Aleks Skoric uiterst geconcentreerd hun spannende spanningsbogen. Daarbij prutste gitarist Grimaudo met zijn knopjes instabiele systemen in werking, stelde Ekincioglu onverstoorbare bourdonbrom ter beschikking en presenteerde Skoric het complete universum van het slagwerk, van 0 dB tot orkaankracht.

U kunt dat allemaal nog eens rustig terugluisteren op de cd die, als alles goed is gegaan, inmiddels van het trio is opgenomen en binnen luttele weken beschikbaar komt. Al is het heel wel denkbaar dat daar dan weer compleet andere muziek op staat.

Labels:

(Eddy Determeyer, 8.3.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgi├ź
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.