Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Rosan Asmussen – 'An African Tale' (eigen beheer, 2017)


Rosan Asmussen trok de stoute schoenen aan, gordde haar basgitaar om en nam het vliegtuig naar Mozambique. Geholpen door malheur in de liefde dook ze diep in het Afrikaanse leven en de Afrikaanse ritmen. Het resulterende album, 'An African Tale', is een intrigerende mix van jaren zeventig discofunk, lounge jazz en Chopi-gezangen en -patronen. Asmussen schrok er niet voor terug ook in een eigen taaltje, het Rosans, te zingen. Zo op het eerste gehoor meer Maputa dan Grunn. Ja, in die kleine frêle blondine uit het hoge noorden schuilt iets dat groot is en zwart en verschrikkelijk swingt.

Iets van het maakproces is terug te horen. Gewoon met je bas tegenover een plaatselijke muzikant gaan zitten en net zo lang pielen en proberen tot er een brug groeit tussen westerse en Afrikaanse grooves. Die plaatselijke muzikant was Matchume Zango, percussionist en zanger. Asmussen heeft zich langdurig en intensief gelaafd en ondergedompeld. Luister bijvoorbeeld naar 'Tissopa', waarin haar bas fluistert gelijk, ja, gelijk zo'n aangeblazen fles uit zo'n jaren twintig jugband. (Het zou me niet verbazen wanneer die oude bands uit Memphis en St. Louis een Afrikaanse oorsprong hadden.) Je zou dat meissie wel eens op sousafoon willen horen. Het uitgangspunt voor haar baswerk luidt: eenvoud en ruimte. Ook de hypnotische kwaliteiten van de Afrikaanse muziek heeft ze goed getroffen.

'Los Te Laten', waarmee het album eindigt, lijkt emblematisch. Hier bezingt ze het dagelijks leven in het dorpje Patrice Lumumba, met een oma die tijdens het brood bakken een lied neuriet. Zelf constateert Rosan Asmussen verschrikt "O! Tien ongelezen berichten!" - maar dat refereert dus aan haar oude leven. Voordat dat in een Afrikaanse sage veranderde.

Klik hier voor geluidsfragmenten van dit album te luisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 18.3.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.