Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Mars Williams - 'Mars Williams Presents An Ayler Xmas' (Soul What, 2017)

Opname: 18 december 2016

Eigenlijk kan het natuurlijk niet, in maart een kerstalbum bespreken, maar voor 'Mars Willams Presents An Ayler Xmas' maken we graag een uitzondering, want dit is met afstand het meest bizarre kerstalbum dat we in tijden hoorden. In iets meer dan een half uur komen belegen klassiekers als 'O Tannenbaum' en 'Jingle Bells' in nooit eerder gehoorde uitvoeringen voorbij.

Willams tourde met dit programma afgelopen kerst ook door Amerika en Europa en speelde het programma overal met lokale musici. Zo speelde hij in Bimhuis met Wolter Wierbos, Eric Boeren, Jasper Stadhouders, Wilbert De Joode en Frank Rosaly en ontmoette hij bij Oorstof in België Jacob Warmenbol, Elko Blijweert, Bart Maris en Simon Beeckaert. Tevens verscheen er een album met de musici die meededen aan het optreden in Chicago. Josh Berman op cornet, Fred Lonberg-Holm op cello, Jim Baker op piano, altviool en elektronica, Kent Kessler en Brian Sandtrom op bas en Steve Hunt op drums en percussie, naast Willams zelf natuurlijk op de diverse saxofoons.

Kerstnummers dus, aangevuld met stukken uit composities van free-jazz voorganger Albert Ayler, vandaar die titel. Een veel te kort album vol met belegen, overbekende, niet meer te pruimen melodietjes, maar dan zó gespeeld en gecombineerd dat het weer fris en verrassend wordt. Zoals Williams dat 'Jingle Bells' blaast, heerlijk uit het lood. Deze megahit van de wansmaak kan er weer jaren op teren. En dan dat onbestemde vervolg waarin we Lonberg-Holm uitgebreid horen in melancholiek geknars. 'O Tannenbaum' klinkt al even vreemd, gevolgd door een waanzinnige uitvoering van Aylers 'Spirits', afgewisseld met fragmenten uit 'O Tannenbaum'. De piano die Jim Baker bespeelt, bijvoorbeeld in een uitgebreide solo in 'Angels We Have' is een verhaal apart. De holle, van een lichte echo voorziene klank doet denken aan zo'n oude barpiano en geeft het geheel een apart effect, prima passend bij dit album.

Kopen dus die cd en nog even wegleggen, het is tenslotte zo weer kerst!

Klik hier om dit album te beluisteren.

Labels:

(Ben Taffijn, 9.3.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.