Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Jazztube
Steven Kamperman's NeOropa - 'NeOropa' (Home, 2017)

Opname: 22 februari 2016

Rietblazer Steven Kamperman heeft al eerder laten horen zich niet veel aan te trekken van muzikale vakjes en hokjes. Hij maakt deel uit van HOT, waarin het kerkorgel centraal staat, vormt een duo met Valentin Clastrier, een virtuoos op de draailier, en werkt nu zelfs aan een opera. Ook in NeOropa tast hij, samen met Michel Godard, Oene van Geel, George Dumitriu en Sanem Kalfa, de muzikale grenzen af.

De basis van dit kwintet - hun album kwam niet voor niets uit bij het Belgische Home Records - ligt in de geschiedenis van het oude continent, ons eigen Europa. 'Estampie' grijpt terug op de gelijknamige middeleeuwse dansvorm en 'Jig For George' heeft ook trekken van een volksdans. Niet dat dit een retro album is geworden, verre van. De oude melodieën krijgen hier een frisse, onorthodoxe behandeling van de vijf virtuozen. De twee blazers, Kamperman op klarinet en Godard op tuba en serpent, geven de bijzondere kleur aan de composities, vaak verrassend goed samenvallend met het stemgeluid van zangeres Sanem Kalfa, terwijl de twee (alt)violisten Van Geel en Dumitriu voor een belangrijk deel de sfeer neer zetten, waarbij laatstgenoemde ook nog gitaar speelt.

Een sfeer die opzwepend kan zijn, we noemden 'Jig For George' reeds, maar ook 'Musele' voldoet hieraan, met een sterke solo van Dumutriu. Een eerbetoon aan de stempel die de zigeuners in Europa op de muziek hebben gedrukt. Maar de muziek kan ook zeer ingetogen, ragfijn en ja, soms ook wat weemoedig klinken. 'Deus Ex' voldoet aan die beschrijving, maar ook 'Mirie It is', met een prachtige partij voor zowel Kalfa als Kamperman. Mooi hoe die laatste hier zijn klarinet laat zingen, de klezmer klinkt erin door. 'Hieronymus’ Hell' klinkt ronduit spannend. De twee strijkers steken elkaar hier met wervelend spel naar de kroon, Godard zorgt voor prachtige donkere tonen en Kalfa gebruikt haar stem in dit stuk als volwaardig instrument.

Met 'Sarabande' en 'Chaconne' steekt het kwintet wederom een tweetal oude dansen in een nieuwe jasje. De vorm is vanzelfsprekend strak, dat hoort bij deze oude melodieën, maar de uitvoering is evengoed eigentijds, bijvoorbeeld in die heerlijke monoloog op tuba door Godard, die van de ene in de andere compositie overloopt. Afsluiten doen we met het meeslepende 'A Trace Of Grace', een laatste ode aan de culturele rijkdom van ons continent.

Klik hier om dit album te beluisteren.

In de Jazztube hierboven zie je Steven Kamperman's NeOropa met 'Estampie', live opgenomen op 18 februari 2016 in Rasa, Utrecht.

Labels: ,

(Ben Taffijn, 31.3.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.