Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Ferdi Lancee - '64' (Doc's Roots, 2017)


'64' noemde de Tilburgse gitarist en zanger Ferdi Lancee zijn album, naar de leeftijd die hij 21 oktober jongstleden behaalde. Dat lijkt niet zo heel bijzonder, maar in Lancees geval is het dat wel degelijk. Nog geen jaar geleden was hij behoorlijk ziek en had het zo maar gebeurd kunnen zijn. Het zijn gebeurtenissen die een mens aan het denken zetten over wat nu echt belangrijk is en voor Lancee was dat terug naar de wortels en zijn grote liefde, de gitaar.

Lancee heeft in de afgelopen jaren vooral een carrière opgebouwd als componist en producent van popartiesten als VOF de Kunst (waarin hij tevens de gitarist was), Trijntje Oosterhuis, Rob de Nijs en Centerfold. Hij schreef Nederlandstalige hits als 'Suzanne' en 'Als ze lacht, dan lacht ze echt' en zat jarenlang in Gare Du Nord.

Maar nu ligt er dus '64', een heerlijk ouderwets bluesalbum , waarin Lancee zonder poespas het leven bezingt. In 'World Wide Blues' horen we hem dan ook in smeuïg en licht fel gitaarspel en op mondharmonica en op '8:02 To Memphis' klinkt hij lekker uptempo, geflankeerd door vet trompetspel van Koen Smits, waarin we een mix van blues en soul terugvinden. En in 'Mami Wata' horen we de zwarte blues met het gemene trekje, waarin Lancee zich heerlijk uitleeft in zijn gitaarspel.

Als je nummers gaat schrijven op zo'n belangrijk moment in je leven, ontkom je niet geheel aan gevoelens van nostalgie. 'Looking Back To The Sixties' past dan ook helemaal in de stijl van The Beatles' 'Sergeant Pepper’s' en is dientengevolge niet bepaald het sterkste nummer van het album. De ballad 'Everything Rhymes With You' is wat dat betreft een stuk beter. Met de mooie melodie, de gevoelige tekst, al even gevoelig gezongen, pakt Lancee je hier als luisteraar volledig in.

Ook met het aan zijn partner opgedragen 'It’s Alright' weet Lancee je te raken, zonder in sentimentaliteit te vervallen. 'Living In Extra Time' is een directe verwijzing naar wat Lancee overkwam. In dit vrolijke nummer met duidelijke folkinvloeden bezingt onze gitarist zijn hervonden geluk. "My song is far from over" deelt hij ons mee, het is maar dat u het weet. Sterk is ook 'Hometown', een langzame blues waarin Lancee Tilburg bezingt. Een nummer dat uitstekend past bij de industriestad die Tilburg in Lancees jonge jaren was.

Klik hier om dit album te beluisteren.

Labels:

(Ben Taffijn, 6.3.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.