Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Billy Jones – '3’s A Crowd' (Acoustical Concepts, 2017)


Billy Jones is een trommelveteraan uit Philadelphia die vooral in studio's, casino's en shows te zien en te horen is. Maar ook met crooner Jimmy Scott, trompettist Cecil Bridgewater en de McGuire Sisters. Door de wol geverfd, kortom.

'3’s A Crowd' is iets heel anders: hier hebben we deels totaal geïmproviseerde duetten met collega's uit Philly en Monterey, waar hij ook veel werkt. De resulterende tracks zijn zeer divers; een aantal is nogal vrijblijvend, neuzelig, niet bepaald diepgaand. De meeste vrijheid eigent de drummer zich toe in 'Gone Now', waar bassist Tyrone Brown, de enige grote naam in dit gezelschap, hem begeleidt. Meer vrijheid nog neemt fluitist Kenny Stahl in 'Just Above The Clouds'. Met veel valse lucht en een rondborstig vibrato lijkt hij vooral in de periferie van zijn instrument geïnteresseerd. En Rahsaan Roland Kirk zag, pardon, hoorde dat het goed was.

Elders zijn het de details die de songs de moeite waard maken. Zoals het wisselend gebruik van vibrato door vibrafonist Tony Micelli in diens 'Song For Meg'. Het beurtelings ruimtelijke en droge geluid mengt goed met de brushes. 'John Cage Scared My Dog' is een improvisatie door Jones en pianist Mick Rossi, die zich voor de gelegenheid in de vleugel heeft geïnstalleerd. Het rechtstreeks aanslaan en dempen van de snaren geeft het stuk een percutant karakter.

Andere combinaties zouden misschien live de moeite waard kunnen zijn, maar gaan bij herhaald beluisteren tegenstaan.

Labels:

(Eddy Determeyer, 3.3.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.