Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Vooruitblik
Young VIPs Tour 2018


Na onder meer Martin Fondse, Izaline Calister, Harmen Fraanje, Reinier Baas en Kapok zijn saxofoniste Kika Sprangers en pianist Sebastiaan van Bavel de nieuwe Young VIPs 2018. Vanaf 31 maart starten zij hun tour langs 14 concertzalen in Nederland. Sprangers en Van Bavel zijn door 25 programmeurs van jazzpodia gekozen als de meest veelbelovende jazzmusici van het jaar, die hun eigen muziek schrijven. Met de Young VIPs Tour krijgen zij de kans zich als nieuw jazztalent het hele jaar in de kijker te spelen.

Met haar debuut-EP 'Leaves Of Lily' trok de 23-jarige Kika Sprangers de aandacht van pers en publiek. Zowel op alt- als op sopraansax wisselt zij prachtig fluisterspel af met soepele, lyrische jazzlicks, terwijl de strak groovende band akoestische en elektronische klanken stijlvol met elkaar verweeft. Op haar zestiende zette Sprangers al haar eigen 19-koppige orkest op en de afgelopen jaren tourde ze door Nederland als leider van de saxofoonsectie van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest. Hiermee werkte zij ook samen met het Metropole Orkest. In haar muziek laat zij zich inspireren door diverse stijlen en artiesten zoals Seamus Blake, Joshua Redman, Brad Mehldau en Maria Schneider. Momenteel heeft ze haar focus gelegd op haar kwintet en Large Ensemble, waarmee ze ook speelt tijdens de tour.

Het talent van Sebastiaan van Bavel (1992) leverde hem op jonge leeftijd al een flink aantal onderscheidingen op. Hij won meermaals het Prinses Christina Concours en ontving voor zijn debuutalbum 'As The Journey Begins' een Edison. De titel bleek toepasselijk, want er volgde een tour met als hoogtepunt een optreden op North Sea Jazz met het Metropole Orkest. Van Bavels muziek tekent zich door de liefde voor zowel jazz als klassiek. De structuur van zijn composities hebben soms meer weg van een symfonie dan van een jazzstandard. Zijn nieuwe project is het bijzondere 'Cosmic Dance', een album gebaseerd op teksten van de Indiase poëet Sri Aurobindo. Met jazz als vertrekpunt zoekt hij hierin de verbindende werking tussen poëzie en muziek.

Kijk hier voor de tourdata.

Labels:

(Donata van de Ven, 23.2.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.