Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Verrassende improvisaties en poëtische melodieën

Jasper Somsen Trio feat. Jean-Michel Pilc & Jasper van Hulten, vrijdag 26 januari 2018, Paradox, Tilburg

In 2013 zagen we de Nederlandse contrabassist Jasper Somsen ook op het Tilburgse jazzpodium Paradox, toen in het trio van de Italiaanse pianist Enrico Pieranunzi. Een oorstrelend concert, wat qua sfeer uitblonk in lyriek en melancholie en waar alles draaide om de kracht van de melodie. Nu is het Somsen die het voortouw neemt en in zijn trio de Franse meesterpianist Jean-Michel Pilc aan zijn zijde heeft. Met hem en drummer André Ceccarelli nam hij afgelopen jaar het tweeluik 'A New Episode In Life' Part I & II op. Twee prachtige albums waarmee Somsen een nieuwe fase in zijn leven bespiegelt. Voor dit concert in Paradox nam slagwerker Jasper van Hulten de honneurs waar voor Ceccarelli.

Met nog steeds een voorliefde voor haast poëtische melodielijnen ligt met deze samenwerking de nadruk meer op dieper gravende improvisaties. De composities - grotendeels van Somsens hand - verpakt in suites of soepel uitvloeiende standards, zoeken de grenzen van het avontuur op. Pilc heeft daar een stevig aandeel in door zijn formidabele techniek. Hij verrast met ofwel rauwe akkoorden, dan wel met een doeltreffend gekozen, subtiel notenspel. Hij daagt uit en verbindt en legt daarbij een bijna ondeugende impulsiviteit aan de dag, die evengoed kan omslaan in diepe ernst. Zover zijn verbeeldingskracht reikt.

Somsen gaat niet alleen moeiteloos mee, maar zoekt tevens de confrontatie en biedt nieuwe ideeën om het spel verder te spelen. Steeds met de lyrische fijngevoeligheid die hem zo eigen is. Grote interactie dus tussen Somsen en Pilc. Op zoek naar harmonie volgt Van Hulten met geraffineerde daadkracht, het is beslist een compliment waard. Een frisse en verrassende combinatie, dit trio. Het voert je mee op de schoonheid van de muziek, waarbij je ook regelmatig op het puntje van je stoel zit.

Klik hier voor foto's van dit concert door Donata van de Ven.

Labels:

(Donata van de Ven, 7.2.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.