Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Thank you, Marcin!

Marcin Wasilewski Trio, vrijdag 26 januari 2018, Het Paard, Den Haag

Het aangrijpende 'Night Train To You' halverwege het optreden in het Haagse Paard vormt niet alleen het muzikale hoogtepunt van de avond. De Wasilewski-compositie met een eenvoudige basismelodie voert de luisteraar mee in uitgesponnen soloreeksen voor piano en drum. Het stuk kenmerkt zich door de vele vertragingen en versnellingen, zoals een intercitytrein die kent. 'Night Train To You' snelt in een motorische cadans langs onbeduidende stations, onmetelijke, fonkelende, uitgestrekte landschappen en stedelijke gebieden in donkere nachten, op weg naar een geliefde.

Het nummer kan evenzogoed symbool staan voor de geboorte, het leven en de dood. Het verwachtingsvolle aanvangstempo met het melancholieke pianospel, het opgevoerde tempo en de urgentie van het dynamische middenstuk, vol ritmische wendingen en machtige lyriek. En uiteindelijk de aarzeling, de uitdovende energie en de berusting. De kracht en de souplesse van het trio komt in dit stuk tot volle wasdom. Het subtiele en prachtig opgebouwde pianospel van Wasilewski is dan in volstrekte harmonie met de bevlogen spelende ritmetandem.

Het album 'Faithful' van Marcin Wasilewski is de laatste aangetroffen geluidsdrager in de mediaspeler van mijn vader. Het mag om deze redenen duidelijk zijn dat twee stukken, waaronder 'Night Train To You', een prominente plaats op de uitvaartbijeenkomst hebben ingenomen. Het inspirerende spel van het Wasilewski Trio zal voor altijd verbonden zijn aan een strijdvaardig leven.

Voorafgaand hieraan bezorgt het trio - Wasilewski met zijn neus op het toetsenbord - een hypnotiserend voorspel met zacht zingende cymbalen en ingetogen tom-toms. Uiteindelijk leiden de instrumentale variaties tot een hoopgevend muzikaal perspectief en hogere energetica. De linkerhand van Wasilewski hamert bij vlagen meedogenloos ritmisch op de pianotoetsen, terwijl de rechter fonkelend en vloeiend improviseert. Wasilewski is een waardige pleitbezorger van de melodie. Hij speelt prachtige akkoordenschema's en in harmonie met de warme basklanken en gepaste percussie leidt dit tot een verbluffend muzikaal effect.

Marcin Wasilewski begint op zevenjarige leeftijd piano te spelen en studeert aanvankelijk klassieke muziek op de middelbare school. De synergie die het trio nu heeft bereikt, wordt verklaard doordat de pianist op 13-jarige leeftijd wordt ondergedompeld in de jazzmuziek, samen met zijn huidige muzikale partners Slawomir Kurkicwicz op contrabas en Michal Miskiewicz op drums. Het trio heeft voor de internationale doorbraak verschillende albums uitgebracht. Hierna wordt het trio ontdekt door de fameuze Poolse trompettist Tomasz Stanko. Het huidige Marcin Wasilewski Trio vormt de ritmesectie van de trompettist en het kwartet brengt 'The Soul Of Things', 'Suspended Night' en het volprezen 'Lontano' uit. Wasilewski, Kurkicwicz en Miskiewicz tekenen in 2005 voor het label ECM Records van Manfred Eicher. Naast het debuutalbum is 'January' in 2008 verschenen. Het prachtige 'Faithful' dateert uit 2011 en 'Spark Of Life' met saxofonist Joakim Milder uit uit 2014. Het lange wachten op de opvolger van het laatstgenoemde album en een volgend optreden is begonnen. Thank you, Marcin!

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Vanavond speelt het Marcin Wasilewski Trio in het Bimhuis.

Labels:

(Louis Obbens, 1.2.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.