Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Creatief en overdonderend

Mats Eilertsen SkyDive Trio, vrijdag 2 februari 2018, Paradox, Tilburg

Het SkyDive Trio bestaat uit bassist Mats Eilertsen, gitarist Thomas T Dahl en de Finse drummer Olavi Louhivuori. Ze hebben acht jaar samengewerkt. In het Mats Eilertsen Quartet met Tore Brunborg op sax, het Mats Eilertsen's Skydive Quintet met Brunborg op sax en Alexi Tuomarila op piano en uiteraard het SkyDive Trio.

Dit trio past niet in het clichébeeld van de moderne Scandinavische jazz, die binnen de geïmproviseerde muziek, naast de Amerikaanse jazz, een prominente positie inneemt. De wijdse, onafhankelijke, contemplatieve Nordic Sound, met een kenmerkende vermenging van Europese compositievormen en toevoeging van moderne elektronica, wordt vooral in de eerste set voor een deel tenietgedaan! In deze set geen delicate soundscapes, maar uitgesponnen en experimentele improvisaties, vaak gedrenkt in heftige rockritmes. De soms spijkerharde avant-noise gitaarsolo's tonen zich uniek in zijn soort. Mats Eilertsen speelt tijdens het hele optreden op de elektrische bas. Het geluid doet denken aan het strakke maar wendbare basgeluid van Tim Lefebvre. Het grootste bezwaar is de dichtgetimmerde wijze waarop de muziek in de eerste set voor het voetlicht wordt gebracht. Ondanks de zeer muzikale en sprankelende manier van drummen door Olavi Louhivuori.

In de tweede set zijn de balans en de variatie optimaal en is de muziek ook toegankelijk. De vloeiende legatolijnen van gitarist Dahl zijn onderscheidend en vol zeggingskracht. Zijn zwevende, melodische exercities en natuurlijke interactie met Eilertsen tilt de muziek naar hogere sferen. Het transparante geluid komt voort uit een afwisseling van hemelse en hoog-energieke gitaarklanken en de overgang van ruige, extraverte naar verfijnde basgitaargeluiden. De gestreken brushes van Louhivuori klinken al even effectief als de onverwachte, harde uithalen. Deze compromisloze muziek is zowel delicaat als onheilspellend. En ook creatief en overdonderend, als een ware jamsessie!

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Louis Obbens, 13.2.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.