Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Sanem Kalfa & George Dumitriu - 'Dance' (eigen beheer, 2018)

Opname: 16 oktober 2017

Op track 8, 'Yelken', herken ik de stemkunstenares die ik live heb gehoord. Solo was dat, met een paar knopjes voor echo, loops en andere vervormingen. Enorm bereik, loepzuiver in alle registers en volumina, geraffineerde microfoontechniek en ook akoestisch de ruimte ruimschoots vullend. En waanzinnig creatief en theatraal. Van de vertrouwde standard 'Bewitched, Bothered And Bewildered' weet ze elk nootje afzonderlijk te bezielen. Inderdaad, ze behekst ons, we voelen ons aangesproken en verward. Als dat nog zou mogen zou ik daaraan toevoegen: plus een ravissante verschijning ook nog eens, die zich zeer smaakvol weet te kleden. Dat beeld komt dus weer boven. De spontaniteit, de extreme vrijheidsdrang, de subtiele muzikaliteit, dat alles beleef je in 'Yelken'.

Haar grote stembeheersing, ook in de miniemste geluidjes, demonstreert La Kalfa in 'Por Toda Minha Vida' en 'Four Seasons'. In 'Rumi’s Love' schiet haar stem als een droeve satelliet de ruimte in. Diezelfde stem, maar dan in een andere omloopbaan, suggereert een bossanova-ritme in Tom Ze's 'To'. Het kraaiende kirren mengt goed met de geplukte altviool van George Dumitriu. Hoe voortreffelijk die laatste ook viool en gitaar speelt, Sanem Kalfa blijft het hele album domineren. Alleen in '408', dat als een collectieve improvisatie klinkt, gaan de beide muzikanten gelijk op.

Er valt nog wel meer over deze nieuwe superster te melden. Dat ze bijvoorbeeld een unieke manier heeft om de melodie op het ritme van de woorden te laten dansen. Maar beter lijkt mij, dat u de site even noteert (www.sanemkalfa.georgedumitriu.com) en dan niet alleen dit album bestelt, maar gelijk even kijkt waar die Kalfa binnenkort te horen is. Daar moet u namelijk onverwijld heen. Al is het als achtergrondzangeresje bij Gerard Jolink.

Klik hier voor een preview van dit album.

Labels:

(Eddy Determeyer, 25.2.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.