Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Judith Wegmann - 'Le Souffle Du Temps - X (Retro-) Perspectives' (HatHut, 2017)

Opname: februari-maart 2016

De Zwitserse pianiste Judith Wegmann balanceert op het snijvlak van klassiek, jazz en vrije improvisatie en geeft met 'Le Souffle Du Temps – X (Retro-) Perspectives' een alleszins boeiend visitekaartje af. De stukken, eenvoudig genummerd van één tot tien in Romeinse cijfers, zijn stuk voor stuk abstracte klankwerelden, waarin Wegmann de traditionele pianosound vermengt met de klanken veroorzaakt door het preparen van zeven toetsen - klanken die daar vaak veel weghebben van klokken en bellen - en door het werken met allerhande mechanische geluidjes.

Verder valt bij Wegmann het tempo op, dat is aan de bijzonder lage kant. Sterker nog, Wegmanns spel beperkt zich regelmatig tot geïsoleerde aanslagen, van elkaar gescheiden door lange pauzes en regelmatig, bijvoorbeeld in 'II', doorsneden door die eerder genoemde mechanische geluiden. Dat gebrek aan tempo en dus aan ritme en melodie dwingt je tot aandachtig luisteren en scoort een bijna heilzaam effect, in overeenstemming met de titel van het album. 'Le Souffle Du Temps' betekent zo veel als 'de adem van de tijd' en dat is ook wat we hier ervaren.

Er mag dan relatief weinig gebeuren, saai is dit spel geenszins. Soms weet Wegmann daarbij ook onverwachts te verrassen. Wat ze bijvoorbeeld in 'III' en 'VI' precies doet blijft ongewis. Er klinkt in beide stukken in ieder geval een ritmische structuur, die schijnbaar wordt veroorzaakt doordat er iets mechanisch wordt aangedreven en die contrasteert met de spaarzame pianoaanslagen en voor een onwezenlijk effect zorgt. In 'VI' en 'VIII' gebeuren er eveneens bijzondere dingen. Ook hier horen we een wereld aan onheilspellende geluiden mee resoneren met het pianospel.

En ja, de stijl van Wegmann doet ons zeker bij tijd en wijle denken aan die van componisten als John Cage, Morton Feldman en George Crumb, maar Wegmanns stijl is speelser. Zij is niet in eerste instantie een componist, waardoor dit spel ook de liefhebbers van de betere improvisatie zal aanspreken en verrassen.

Klik hier voor een impressie van dit album.

Labels:

(Ben Taffijn, 14.2.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.