Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Audun Trio – 'Rondane' (Losen, 2017)

Opname: 10-11 april 2017

Het Noorse Audun Trio is jong en fris en met 'Rondane' presenteert het een aantrekkelijk visitekaartje. Met relatief weinig improvisatie en geen tsjing-tsjing-a-tsjing-swing. Er wordt per noot gespeeld en elke muzikant weet exact welke noot van hem is.

Het openingsnummer, 'Present Joy', heeft iets onschuldigs, iets ontwapenends. Het is bekoorlijk als een vlinderlicht julijurkje. Dat alles wordt ten slotte onderstreept met gezamenlijk geneuriede vocalen, heel speels en onbevangen.

En zo gaat het het hele album in feite door. 'Do Small Talk With Me, Please' wordt bedacht- en behoedzaam gebracht, alsof je in de vallende schemering Twister speelt. In 'Nattkjoring' proef je iets van Keith Jarretts extase, maar dan zonder de directe interventie uit den Hoge. De dierlijke ernst is in ieder geval ver te zoeken.

Pianist Audun Barsten Johnsen heeft met 'Gondola In Sunrise' iets geschreven dat verdraaid veel lijkt op een standard. De piano staat door de bank genomen centraal, maar de muzikanten verliezen elkaar geen moment uit het oor en spelen op het scherp van de snede. De aanpak van Johnsen is spaarzaam, tot op het bot gefileerd. Je zult hem niet gauw betrappen op overbodige noten.

De verhouding tussen de pianist en zijn kompanen heeft wel wat van die tussen een zeventiende-eeuwse meesterschilder en zijn leerlingen. Die associatie dringt zich sterk op in het ingetogen begin van het titelstuk, dat een zweem van speelsheid bevat en vervolgens uitloopt in een woeste soundscape - vergelijkbaar, zo stel ik me voor, met de natuur in het gelijknamige Noorse nationale park.

Luister hier naar fragmenten van dit album te luisteren. Klik daartoe op het gewenste nummer in de tracklisting.

Labels:

(Eddy Determeyer, 28.2.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.