Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Festival
Brokkenfestival 2017

zaterdag 30 december 2017, Bimhuis,
Amsterdam


Het is Corrie van Binsbergen weer gelukt om met een sterke programmering het publiek te vervoeren met een delicate aaneenschakeling van vernieuwende optredens van bevlogen muzikanten. In het sfeervolle Bimhuis, waar je op de achtergrond een fraai uitzicht hebt op het altijd drukke Amsterdam, werd de avond geopend door Sólin. Roosmarijn Tuenter beschikt over een mooie krachtige stem en bespeelt haar viool op een schitterende manier, ook als tokkelinstrument. Bassist Sjoerd de Roij en drummer Mees Siderius vullen haar met veel gevoel aan. Binnen no-time bevind je je in een andere wereld, waarin folk en pop samen een nieuw genre ontwikkelen.

Maar het programma moet door met het uitserveren van lekkers en dus wordt Too Noisy Fish aangekondigd, zeg maar de ritmesectie van Flat Earth Society. Dit trio, bestaande uit Peter Vandenberghe (piano en composities), Kristof Roseeuw (bas) en Teun Verbruggen (drums), pakt het publiek meteen in met een aantal composities waarin met name Vandenberghe met groot enthousiasme en op originele wijze soms volkomen los gaat. Op andere momenten wordt het uiterst ingewikkelde samenspel weer teruggebracht tot een bijzondere melodische ballad.

Een korte pauze is de opmaat naar een ander onderdeel van het programma. De zichzelf op piano begeleidende zangeres LAVALU krijgt de zaal stil en in vervoering door haar bijzondere stem en frasering, eigenwijze composities en haar sterke pianospel.

Vervolgens treedt Alan Purves aan, een bijzondere Schotse percussionist, die vanavond uitsluitend met allerlei speelgoed binnen de kortste keren een akoestisch landschap weet te creëren. Dit combineert hij met de nodige humor. Als hij een gordel van opblaasganzen heeft omgeknoopt en spontaan bij iemand uit het publiek op schoot gaat zitten, lijkt dit onschuldig. Maar op het moment dat hij weer opstaat leidt dit tot een hilarische kakofonie aan geluid door de zich met lucht vullende ganzen. Succes verzekerd. Fantastisch om te zien hoe Purves erin slaagt met gevonden voorwerpen een universum te creëren waarin je langer wilt blijven.

Dianne Verdonk ontwikkelt en bouwt haar eigen instrumenten. Haar prachtige stemgeluid combineert perfect met de unieke soundscapes die ze met haar instrumentarium weet te creëren. De Diantenne is een metalen plaat, die door buigingen en ritmisch getik zeer bijzondere effecten produceert. Een enorm soort zitzak die uitloopt in een trechter, de bellyhorn, blijkt eveneens bijzonder sfeervolle geluiden te produceren als Verdonk haar hoofd al zingend daarin steekt.

En dan komt Corrie van Binsbergen zelf aan bod. In haar reeks projecten met schrijvers wordt nu 'Olijven moet je leren lezen' voorbereid. In het voorjaar moet dit in première gaan. We krijgen alvast een voorproefje, waarbij schrijfster Ellen Deckwitz een passage uit haar boek op een aangename manier voorleest en Van Binsbergen op onnavolgbare wijze perfect bij de teksten aansluitende klanken uit haar gitaar tovert. Het begrip luisterboek krijgt zo een volledig nieuwe betekenis. Dit smaakt zeker naar meer.

Het slotakkoord van de avond wordt verzorgd door Dimlicht, een sextet met bijzondere samenstelling. Doordat het programma iets uitliep kon ik dit helaas niet meer meemaken. Volgend jaar graag weer een Brokkenfestival!

Klik hier voor foto's van deze avond door Johan Pape.

Labels:

(Johan Pape, 6.1.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.