Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Met Steve Altenberg door het spitsuur

Ghasem Batamuntu Quintet, dinsdag 16 januari 2018, De Smederij, Groningen

De combinatie sopraansax/baritonsax is niet bepaald gebruikelijk, maar ze werkte dinsdag voortreffelijk. De diepe, ruige sound van Laurens Blinxma's bariton refereerde aan de betreurde meester Leo Parker. De kwikzilveren kromme sopraan van Ghasem Batamuntu had wel wat van John Coltrane geabsorbeerd en voegde er een subtiele glans aan toe. Dat, in combinatie met een ongewoon grote dosis speelplezier, maakte het optreden memorabel.

De motor van deze feestband is drummer Steve Altenberg. Onder het motto 'vooruit jongens, het is maar één keer hemelvaart' joeg hij het gezelschap en de zaal van hoogtepunt naar hoogtepunt. Als een fietskoerier die zich in het stadscentrum door het spitsuur slingert koerste hij door de liedjes. Zijn flitsendfelle breaks hadden het bevrijdend effect van een karbonkel in je nek die na weken eindelijk openbarst, om maar eens een onsmakelijke metafoor te gebruiken. Dat gold vanzelfsprekend voor de (hard)bopstukken; in een ballad als 'A Sketch Of René', een eigen compositie van Batamuntu, droegen zijn schuifelende vegertjes bij aan de serene atmosfeer van de schets. Hier liet de Amsterdamse Amerikaan zich ook horen op de Australische didgeridoo, eveneens een wezenlijk kleurelement van dit impressionistische stuk.

In 'Yellow Moon' (niet die van de Neville Brothers, doch andermaal eigen werk) droeg de saxofonist een gedicht van eigen makelij voor, zodat we een paar minuten behaaglijk weg konden zakken in die goeie ouwe jazz & poetry.

Foto: Katja Draper

Labels:

(Eddy Determeyer, 19.1.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.